Dobijte přes léto baterky. Poradíme vám, jak na to

Je před námi čas prázdnin a dovolených. A také období skvělých příležitostí, jak načerpat síly na celý další rok. Nevěříte? Poradíme vám, jak na to.

Potřebujete načerpat fyzické i psychické síly? Pak využijte letního období. Letní měsíce jsou skvělé k znovuobnovení sil a možná i k přehodnocení našeho životního rytmu.

Drahocenné slunce

Není tajemstvím, že sluneční světlo působí nejen na naši psychiku, ale i na zdraví. Sluneční paprsky ovlivňují mimo jiné tvorbu hormonu melatoninu, který nám říká, kdy je čas spánku a kdy budeme bdělí. Proto například ve skandinávských zemích potřebují lidé mnohem méně spát v létě, kdy je světlo téměř po celý den i noc, než v zimě, kdy je tma a šero. V zimě se významně zvyšuje i výskyt depresí a sebevražd, častěji znovu propukají některá chronická onemocnění. V našich podmínkách nejsou sice rozdíly tak patrné, přesto je ale můžeme zaznamenat.

Proto využijme toho, že se nám v létě přímo nabízí dostatek slunečních paprsků, a neschovávejme se před nimi, dopřejme si dostatek času na čerstvém vzduchu. Samozřejmě, musíme dbát na bezpečné opalování, nevystavovat se slunci v poledních hodinách, využívat opalovací krémy a nenechat svou kůži spálit. Při dodržení těchto zásad zjistíme, že nám pobyt venku dělá velmi dobře, ať už jde o sport, výlety nebo jen procházku cestou z práce či večeři na zahradě.

Gurmánská pohoda

V létě si jistě najdeme i víc času na přípravu jídla, které si pak můžeme v příjemné společnosti náležitě vychutnat. Věnujme pozornost výběru kvalitních surovin a pečlivé přípravě.

Ochutnávejte speciality kuchyní v zemích, jež navštívíte, užívejte si v pohodlí domova čerstvou zeleninu či právě dozrávající ovoce ze zahrádky nebo trhu.

Relaxujte, relaxujte, relaxujte

Stresu se v dnešní uspěchané době těžko vyhneme, přesto ale dokáže zásadním způsobem ovlivnit naše zdraví. Výraznou roli hraje i u chronických onemocnění, kde může být zvýšená zátěž i jedním ze spouštěčů nemoci.

Proto se při cestě do jižních krajů zkusme inspirovat místy, kde plyne čas trochu pomaleji a lidé si stres zdaleka tak nepřipouštějí. Je možné, že nás tlačí termíny a uzávěrka volá, ale přesto můžeme být v klidu, vše si naplánovat, a ještě nám zbude čas na zasloužený odpočinek. Dlouhodobý stres našemu zdraví zdaleka nepřidá.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Jarní snídaně s ředkvičkou

(23 hlasů)

Omeleta s banánem

(13 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat