Repelent proti klíšťatům? Chemii nepotřebujete!

Klíšťata nejsou jen obtížní parazité, ale také nebezpeční. Přenášejí encefalitidu nebo boreliózu – a takový „suvenýr“ si z procházky v lese či posezení na zahradě nechce přivézt nikdo. Jak se klíšťatům účinně bránit?

Než se vydáte do přírody, měli byste použít repelent. Na trhu jich je k dispozici celá řada, ale vyrobit si repelent můžete i doma. A bez chemie.

Poradíme vám, jak na to.

1. Octový zázrak

Ocet je dalším domácím zdrojem, díky kterému klíšťatům určitě vonět nebudete. Stačí smíchat dva díly vody s dílem jablečného octa. Nakonec přidejte několik kapek svého oblíbeného oleje. Natříkejte na pokožku a vyrazte do přírody.

2. Mátový repelent

Leckdo z nás má peprmint v oblibě. U klíšťat je tomu ale naopak. Navíc příprava peprmintového repelentu nezabere příliš času. Stačí smíchat dva hrnky vody a asi dvacet kapek peprmintového olejíčku.

3. Olejová ochrana

Postup výroby olejového repelentu je jednoduchý: do láhve, nejlépe s rozprašovačem, nalijte trochu rostlinného nebo mandlového oleje, přidejte asi dvacet kapek růžového olejíčku a jeden hrneček vody. Vše protřepejte. Vznikne směs, kterou pak můžete aplikovat na odhalené části těla před pobytem v místech s výskytem klíšťat. Vyhněte se nosu, ústům a očím. Počet použití této protiklíšťové zbraně není omezen. Zkuste takto ošetřit i srst vašich zvířecích mazlíčků.

4. Citrusový pomocník

Odpuzovač klíšťat lze „uvařit“ i z citrusů. Stačí smíchat tři díly vařící vody a poté přidat několik oloupaných a nakrájených citrusových plodů. Nejvhodnější jsou pomeranče, citrony, limetky nebo grapefruity. Necháme vařit po dobu jedné minuty a poté mírně vaříme asi jednu hodinu. Citrusové plody vyjmeme z vody a repelent je na světě.

Rada na závěr

Repelenty, ať už koupené nebo doma vyrobené, mohou klíšťata od člověka odpudit. Nejspolehlivější ochranou proti nákaze klíšťovou encefalitidou ale stále zůstává očkování.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Želví maso

(2 hlasů)

Čočková polévka

(1 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

69 Příspěvků
Poslední příspěvek 6:18
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 6:14
45 Příspěvků
Poslední příspěvek 5:28

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat