Deprese způsobuje řídnutí kostí

Lidé, kteří trpí depresemi, nejsou ohroženi pouze po psychické stránce. Po dlouholetém výzkumu došli vědci k názoru, že u takto postižených pacientů dochází ve větší míře i k osteoporóze.

Izraelští odborníci potvrdili teorii, podle níž má deprese souvislost s řídnutím kostí a ubýváním minerálů z kostní tkáně.

Dr. Raz Yirmiya a Dr. Itai Bab z univerzity The Hebrew University of Jerusalem během čtrnácti let vyhodnocovali zdravotní záznamy 2 327 pacientů s depresí a 21 141 respondentů bez psychických potíží. Zjistili, že nemocní mají obecně nižší hustotu kostí a podle specifických ukazatelů u nich dochází k řídnutí kostní tkáně.

"Domníváme se, že u lidí s diagnózou deprese hrozí zvýšené riziko osteoporózy. U žen je toto nebezpečí vyšší než u mužů," konstatovali lékaři ve svém článku v časopise Biological Psychiatry.

Pacienti, kteří trpí depresí, by proto měli pravidelně navštěvovat lékaře a kontrolovat, v jakém stavu jsou jejich kosti.






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden vám přinese příležitost k introspekci a sebereflexi. Zkuste zpomalit a zamyslet se nad dosavadními úspěchy i neúspěchy. Je vhodný čas pro plánování budoucích kroků.V práci byste se měli zaměřit na nedořešené úkoly a projekty. Je p... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

41 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
11 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat