Má smysl setrvávat ve vztahu kvůli dětem?

06.10.2010 | Sex a vztahy

Pokud se někdy v životě dopracujeme k okamžiku, kdy si položíme tuto otázku, tak to skutečně není nic záviděníhodného. Totiž – v podstatě všechny varianty, které máme k dispozici, jsou více méně hrozné.

Svěření dítěte do péče jednoho rodiče – druhý chybí. Střídavá péče – velké nároky na přizpůsobivost dítěte. Zůstat s partnerem v nefungujícím vztahu – dítě vyrůstá v nepříjemné atmosféře buď plné hádek, nebo chladu a odosobnění. A přesto některou zvolit musíme…

Tak co tedy dělat?

V prvé řadě je třeba si uvědomit, že variantu, se kterou budeme všichni úplně spokojeni, je zbytečné hledat. Spousta lidí se doslova vyčerpá na tom, jak chce vytvořit pro své dítě ideální podmínky, ale v momentě, kdy vztah mezi rodiči přestane fungovat, tato možnost už je minulostí.
To ale naštěstí neznamená, že vše je ztraceno. Ideální to sice nebude, ale pořád je možno vytvořit funkční variantu, ve které naše dítě bude vyrůstat v pohodě a i s nepříjemnými změnami se smíří.

V čem spočívá?

Možná vás překvapí, že nebudu nabádat k žádným konkrétním krokům tipu „rozhodně se rozveďte“ nebo „určitě spolu zůstaňte“. Kterou variantu zvolit záleží vždy na situaci, okolnostech a mnohých souvislostech (jak moc si lezeme na nervy, do jaké míry jsou ve hře další partneři nebo i jaká je naše ekonomická situace atd.). Je však jedna věc, která je z mého pohledu nesmírně důležitá, a díky které je i v nejnesnesitelnější atmosféře možno dětem vytvořit podmínky k dýchání. A to je, když jim budete říkat pravdu.

Děti vnímají víc, než si myslíte

Mnozí rodiče totiž vnímavost svých dětí velice podceňují a mají dojem, že když se půjdou hádat na chodbu nebo slzy v očích svedou na cibuli, tak jejich ratolesti se s vysvětlením spokojí a budou si dál bezstarostně hrát (ať s medvídkem nebo oblíbenou PC hru). Jenže tak to bohužel nefunguje. Děti mají nesmírně citlivá tykadla, a i když některým věcem bezprostředně nerozumějí, tak je rozhodně cítí. A to ať mluvíme jak o předškolních ratolestech, tak o teenagerech, u kterých se zdá, že jediné co překročí práh jejich vnímání je „hudba“ nezměřitelných decibelů…

Lhaním děti jen znejistí

Většina rodičů uvažuje tak, že když si zkrátka dají pozor a rozepře utají, děti budou spokojeně vyrůstat v atmosféře harmonické rodiny. To je však bohužel jeden velký omyl. Dítě ve skutečnosti sotva zažije větší úzkost, než když se jde zeptat „co se děje mami“ a odpovědi se mu dostane „nic broučku, všechno je v pořádku“. To je takový moment, kdy se v něm všechno úplně sevře a je zoufalé a paralyzované. A ví, že nemá smysl nic dál říkat a na nic se dál ptát, protože mamka z nějakého záhadného důvodu říká něco jiného, než cítí.

Pravda jim pomůže se zorientovat a získat jistotu

Oproti tomu, když dětem jasně sdělíte, jak se věci mají, nebude se jim to ze začátku třeba líbit, ale situace bude srozumitelná a pro ně tím pádem bude jasné, jak se v ní zařídit. A je vlastně skoro jedno, jaké rozhodnutí uděláte – hlavně pokud jej budete jasně formulovat. Nebojte se jim říct, že vám to s manželem neklape a že spolu zůstáváte jen z toho a z toho důvodu. Nebo naopak, že jdete od sebe a to bude znamenat ty a ty změny. Ony se na novou situaci adaptují. Když budete předstírat, že je mezi vámi vše v pořádku, nebo naopak, že se pro vaše děti po rozstěhování nic nezmění, začnou mít v sobě jednak zmatek a co hlavně – ztratí k vám důvěru. A to je možná to nejhorší, co můžou jakékoli rozepře mezi rodiči způsobit.

Nežeňte své děti do náruče psychologů

Netrapte se zbytečně hledáním ideálního řešení. Když se vztah rodičů porouchá, je to těžká situace, ale pokud se nebudete bát ji svým potomkům jasně vysvětlit, za pár let budou nové podmínky pro všechny zúčastněné tak přirozené, že už nikdo nebude mít potřebu se k nepříjemným momentům vracet. A vaše děti v dospělosti neskončí v péči psychologů, kterým by vykládali o nejistotě a úzkosti, kterou zažívali, protože jim rodiče neřekli, jak se věci mají. Tak jako to teď totiž mnozí dospělí klienti vyprávějí mně…

Psycholožka PhDr. Katarína Lomská Filasová se věnuje individuálním a párovým konzultacím. Pomáhá klientům zorientovat se v jejich životě, zbavit se nefunkčních vzorců chování a rozšířit svůj úhel pohledu o nové možnosti řešení problematických situací. Vede také semináře osobního rozvoje.

Vice na www.rozvoj-osobnosti.cz

Všechny články autorky:
Proč už nemám chuť na sex…?
Proč sis zase neuklidil! Říkáte tohle partnerovi i vy?
Nevěra… Opravdu musí být součástí našeho života?
Nevěra… Existuje způsob, jak jí předejít?
Biologické hodiny tikají. Mám mít dítě za každou cenu?
Proč nemůžete najít toho pravého? Víme, kde děláte chybu

Máma, manželka, kamarádka... Nesnažte se žít v rolích
Než si našel milenku, tak bylo vše v pořádku... Nebo ne?
Miláčku, nejsem moc tlustá?
Nechce se s vámi milovat? Třeba ani nemůže
Poučujete a sekýrujete partnera? Pak se nedivte, že s vámi nespí!
Nespí se mnou kvůli práci. Pravda, nebo výmluva?
6 důvodů, proč s vámi partner nespí. Jak na něj?
Kolik sexu je málo? Jak často se máte milovat?






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

69 Příspěvků
Poslední příspěvek 6:18
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 6:14
45 Příspěvků
Poslední příspěvek 5:28

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat