Nepodceňujte své sexuální zdraví

10.09.2012 | Sex a vztahy

Spousta lidí dodnes podceňuje pohlavní choroby a nebezpečí rizikového sexuálního chování. Přitom tyto nemoci mohou vést k velmi vážným zdravotním problémům, ale i smrti.

Mezi nejvážnější pohlavní choroby, které se často vyskytují, patří chlamydie, syfilis, kapavka, herpes, HPV a HIV/AIDS. Ačkoli některé nemoci nejsou tak závažné jako ty popsané výše, mohou se projevovat například nepříjemným zápachem, výtokem nebo svěděním a jsou celkem snadno léčitelné, pokud se jejich terapie zanedbá, mohou vést k velmi vážným komplikacím – včetně neplodnosti, neurologických problémů, srdečních potíží, ale také slepoty, rakoviny a úmrtí.

Drtivé většině z nich je přitom snadné předejít.

1.    Vždy používejte kondom

Pokud nemáte dlouhodobý, monogamní sexuální vztah a jste si jistí, že váš partner i vy jste naprosto zdraví, rozhodně se nikdy neoddávejte milování bez prezervativu. Kondomy patří k velmi levné a hlavně spolehlivé ochraně před pohlavními nemocemi. Vždy na nich trvejte – hlavně muži mají tendenci je odmítat, ovšem nenechte se přemluvit.

Mimochodem, především mladé dívky, jež začínají užívat hormonální antikoncepci, mají tendenci věřit, že je ochrání nejen před nechtěným těhotenstvím, ale i některými chorobami. Rozhodně si proto se svou dospívající dcerou promluvte, aby pochopila, že i pro ni je používání kondomů bezpodmínečně nutné. Navíc by měla vědět, že gravidita není to nejnebezpečnější, co ji z nechráněného sexu může potkat.

2.    Nepřehánějte to

Nebudeme si nic nalhávat – sex je zábava. Ovšem snažte se držet počet sexuálních partnerů trochu na uzdě. Časté střídání milenců či milenek totiž pravděpodobnost, že některý/á z nich nebude 100% zdravý/á, a tak se zvyšuje i riziko nákazy některou z pohlavních nemocí. Podmínkou nahodilých epizodek na jednu noc je samozřejmě používání prezervativů.

3.    Svěřte se lékaři

Při jakémkoli podezření na pohlavní nemoc vyhledejte lékaře. Jak už jsme napsali výše, opravdu se nevyplatí tyto nemoci podceňovat. Jestliže jste měli nechránění styk a nejste si jisti zdravím svého partnera, nechte si udělat test na HIV. Ženy by pak měly pravidelně navštěvovat svého gynekologa, který jim stěrem děložního čípku provede test na HPV a zkontroluje případné změny na čípku.

Mimochodem, u lékaře odhoďte zábrany a buďte k němu naprosto upřímní. Nemá cenu cokoli zatajovat, na prvním místě je přece vaše zdraví!







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:40
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:00
20 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:39

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat