Prostreno.cz

5 základních potravin při hubnutí: Opravdu je znáte?

Pokud se snažíte zhubnout, je výběr potravin, které zařadíte na svůj talíř, zcela klíčový. Které z nich preferovat? A kterým se naopak obloukem vyhnout? Pamatujte, že když chcete svému tělu poskytnout výživu a umět ho pomocí ní modelovat, musíte rozumět tomu, co jíte.

Zelenina

Zelenina jako taková je bohatým zdrojem enzymů, minerálních látek, vitaminů a vlákniny. Z pohledu redukce hmotnosti je důležité, že obsahuje značné množství vody a málo energie, proto se ji můžeme konzumovat v průběhu celého dne v podstatě v jakémkoli množství. Dopřejte si ji ke snídani, svačině, obědu i večeři.

Nejlepší je samozřejmě čerstvá, ale lze ji také vařit, dusit, grilovat, zapékat – prostě téměř všechny způsoby přípravy, na které si vzpomenete. Nejvíce se doručuje listová zelenina, okurky, rajčata, papriky, květák, brokolice či zelí. „Je dobré vědět, že ty druhy zeleniny, které je možno déle skladovat, jsou také energičtější. Nejvíce energie pak jednoznačně dodává sušená a oleji nakládaná zelenina,“ doplňuje odbornice na výživu Gabriela Knosová.

Ovoce

„Ačkoli kolem ovoce panují vášnivé debaty, každý odborník na výživu ví, že je ve stravě nezastupitelné. Obsahuje totiž mnoho vitaminů, minerálních látek, rozpustnou i nerozpustnou vlákninu. Výraznou část však tvoří také jednoduché cukry, proto bychom si měli hlídat konzumované množství,“ radí Gabriela Knosová.

V rámci redukční diety se doporučí dvě menší porce ovoce denně a vhodné jsou na příklad jahody, borůvky, rebarbora, maliny, ostružiny, broskve, nektarinky, jablka, třešně a višně, hrušky nebo třeba švestky. Pozor však na přezrálé kousky, ve kterých stoupá obsah cukru a tedy i energetická hodnota.

Maso

Základem masa jsou bílkoviny, které jsou pro redukční dietu velmi vhodné, protože poskytují energii postupně a zasytí nás na delší dobu.Neobsahuje žádný využitelný cukr, ale pozor bychom si měli dát především na tuk. Rozdíly v jeho výši nejsou jen mezi jednotlivými druhy masa, ale i v rámci druhu jednoho (u kuřecího masa na příklad nejméně energie dodávají prsa a nejtučnější jsou křídla).

Při vaření si můžete pomoci jednoduchým trikem – před samotnou úpravou odstraňte z masa kůži a veškerý viditelný tuk, to platí i u masa vepřového,“ připomíná Gabriela Knosová. V rámci pestrosti stravy bychom neměli zapomínat ani na zvěřinu, králičí maso a především ryby. Ty bychom měli do našeho jídelníčku zařazovat minimálně dvakrát týdně a střídat sladkovodní i mořské druhy.

Přílohy a pečivo

Přílohy by obecně v rámci redukční diety měly na talíři zabírat menší místo, než maso a zelenina. Co se týče jejich energetické hodnoty, vždy záleží na způsobu přípravy. Těstoviny i rýži doporučujeme nerozvařovat, vždy je připravovat al dente. U brambor pak hraje roli druh i stáří – hranolky se často připravují ze starých brambor, které obsahují méně vody a mnohem více sacharidů, než ty čerstvé. Pečivo pak obsahuje především sacharidy.

Zdravý životní styl velí konzumovat cereální a celozrnné výrobky. Ty jsou sice energeticky srovnatelné s bílým pečivem z celozrnné mouky, ale mají svoji přidanou hodnotu – především vlákninu a vitaminy. „Pozor také na dietní suchary. Mají nižší obsah vody, a tudíž vyšší obsah energie na 100 g hmotnosti. A díky přidanému cukru také disponují vyšším glykemickým indexem,“ varuje Gabriela Knosová.

Mléko a mléčné výrobky

„Zásadní informace je, že mléko je potravina, ne nápoj,“  upozorňuje Gabriela Knosová. Obsahuje totiž mnoho živin a dodává tělu energii, a proto se nezapočítává do pitného režimu. Energetickou hodnotu výrobků ovlivňuje obsah tuku a vody, proto doporučujeme spíše šťavnatý tvaroh či jogurt než suchý parmezán. V rámci hubnutí volte také výrobky nedoslazované a nedochucované.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Čočková polévka

(1 hlasů)

Cibulačka

(1 hlasů)

Bramboráky

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat