Zapomeňte na paleo dietu. Stačí jíst jako lidé v 19. století

Paleo dieta neboli kopie stravy lidí doby kamenné se stala moderní formou zdravého životního stylu či dietou zaměřenou na hubnutí a udržování štíhlé postavy. Jenže extrémní forma stravování je pro řadu lidí nepřijatelná. Kdo chce žít zdravě, mít silnou imunitu, být štíhlý a fit, nemusí se v čase vracet o tisíce let. Stačí skok do devatenáctého století a přijmout stravu běžných lidí tehdejší doby.

Ta byla bohatá na cibuli, zelí, řepu, jablka a obsahovala malé množství libového masa. Podle doktorky Judith Rowbothamové z University of Plymouth byla ideální dobou pro stravování léta 1850 až 1872. Analyzovala tehdejší jídelníček a nazvala ho viktoriánský podle královny, která většinu devatenáctého století vládla Spojenému království.

„Lidé žijící v té době byli zdravější, měli silnější imunitní systém, ale přesto snědli až pět tisíc kilokalorií denně,“ tvrdí Rowbothamová. Dnes lidé konzumují poloviční množství energie, ale jsou obézní.

Lidé tehdejší doby snědli denně veliké množství zeleniny a k tomu celozrnný kváskový chléb, který obsahoval živé kvasinky, jež posilovaly imunitní systém. Krom ovoce nekonzumovali žádný přidaný cukr a alkohol pili jen výjimečně. Běžný byl také sběr ovoce, především všude rostoucích třešní, švestek a jablek, a dalších plodin v přírodě, které dodávaly tělu mnoho antioxidantů a dalších pro zdraví podstatných látek.

„Jedli cibule, řeřichu, zelí, řepu, topinambury, jablka… Jedli jen zbytky masa od kosti, které vyvařili, aby získali všechny živiny. Také se konzumovaly levné ryby. Chléb obsahoval kváskové kvasinky, které byly výhodné pro imunitní systém,“ vysvětlila Rowbothamová v rozhovoru pro deník The Mail.

Pracující třída devatenáctého století si nemohla dovolit cukr a drahý alkohol. Pilo se jen slabé pivo bohaté na kvasinky. To vše přispívalo ke zdraví tehdejších lidí.

„Návrat ke stravovacím hodnotám viktoriánské éry, domácí vaření a důraz na konzumaci ovoce a zeleniny jsou věci, díky nimž lidé tehdejší doby měli lepší zdraví než my. Návrat k této stravě by nám všem mohl nebývale prospět,“ dodává Rowbothamová.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat