Nelze mít nadváhu a být zdravý a fit!

Navzdory tomu, že se někteří lidé pohybují, mají nadváhu. A věří, že jsou přes nadbytečné kilogramy fit. Jenže rozsáhlý a velmi významný výzkum ze Švédska zahrnující analýzu 1,3 milionu lidí to vyvrací. Mít nadváhu a být fit a zdravý nelze. Naopak lidé, kteří se nepohybují, ale jsou štíhlí, jsou na tom zdravotně mnohem lépe.

A jaký je základní vzkaz z této studie? „Když máte nadváhu a hodně cvičíte, pokud nezhubnete, stejně samotný pohyb nesníží riziko předčasného úmrtí. Je daleko důležitější být štíhlý, i když nemáte dobrou kondici.“

Podle profesora Petera Nordstroma z Univerzity v Umeå se závěry opírají o analýzu 1,3 milionu osob, které sledoval od osmnácti let věku po devětadvacet let. Předchozí menší studie hovořící o tom, že i člověk s nadváhou může být fit a zdravý, jsou mylné.

Mužů, kteří byli štíhlí, ale neměli vztah ke sportu, zemřelo předčasně o třicet procent méně než těch, kdo byli sice sportovci, ale měli nadváhu.

„Riziko předčasného úmrtí bylo u sportovně fit jedinců s nadváhou vyšší než u štíhlých lidí, kteří sportovní kondici neměli,“ tvrdí profesor Nordstrom.

Studie vyvrací jiné výzkumy, které tvrdily, že záleží v prevenci chorob a předčasného úmrtí více na tom, zda je člověk sportovně fit než na BMI, které pouze vyjadřuje to, zda má člověk normální postavu či nadváhu.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Pečený losos s chřestem

(1 hlasů)

Sýrová roláda

(1 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro tebe zvláště silný v oblasti tvé kreativity a emocionálního výrazu. Soustřeď se na sebeobjevování a nauč se ocenit své vlastní umělecké schopnosti, i když se ti zdají méně zkušené než ostatních. Buď s... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

7 Příspěvků
Poslední příspěvek 3.5.
16 Příspěvků
Poslední příspěvek 3.5.
19 Příspěvků
Poslední příspěvek 2.5.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat