Cvičení pro 3 typy postav: Kterou máte vy?

Lidé se dělí podle tvaru postavy – somatotypu – na tři základní kategorie – ektomorfní, mezomorfní nebo endomorfní. Každý z typů přitom potřebuje specifický druh pohybu, aby dosáhl rychle a efektivně ideálních tvarů. První typ je vhodný pro sporty dlouhé výdrže, druhý pro silové sporty a poslední nejlépe profituje z posilování.

Ektomorfní somat

otyp je celkově drobný a po celé postavě štíhlý. Štíhlá ramena, boky a hrudník s minimem tuků a nevelkými svaly mají třeba modelka Twiggy nebo herečky Aňa Geislerová či Keira Knightley. „Tyto tělesné typy jsou ideální pro dlouhou výdrž, mají ho také hráči basketbalu či fotbalu, hodí se pro běhání a cyklistiku. Vynikají jako gymnasti a hodí se pro atletické kategorie,“ tvrdí přední britská fyzioterapeutka Sammy Margo v rozhovoru pro deník The Mail.

Mezomorfní tělesné proporce vynikají svalnatější postavou a mají mohutnější ramena a trup. Pas a boky jsou štíhlejší a mezi ženami tuto postavu vlastní třeba Madonna nebo Dara Rolins. Mají málo tuku na těle a hodně svalové hmoty. „Být svalnatý s nízkým obsahem tuku znamená, že mezomorfní tělesné typy dobře vynikají ve sportu, kde uplatňují sílu a energičnost, hodí se pro ně sprint a box nebo jóga a pilates,“ tvrdí Margo.

Třetí endomorfní typ je u žen nejčastější, vyniká větším množstvím tuků v oblasti boků a užšími rameny. Je to typický ženský tvar hrušky, jaký známe třeba u Marilyn Monroe, Scarlett Johanson či Jitky Čvančarové. „Nejenže mají plnější křivky na těle, ale většinou také kulatější obličej. Větší hmotnost a více tělesného tuku znamená, že je pro ně ideální sport, který vyžaduje sílu, takže se pro ně nejvíc hodí posilování s činkami a zátěží,“ dodává Margo.

Teorii o třech základních somatotypech vytvořil ve čtyřicátých letech dvacátého století psycholog William Sheldon. Jeho psychologické teorie byly od té doby vyvráceny, zatímco z hlediska fyziologie a sportu jsou platné dodnes. Nicméně jen málo lidí má vyhraněný somatotyp, většina patří někam mezi.






Celkem 17 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

15 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:20
26 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:17
11 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat