Jste ve stresu? Pak je jedno, že zdravě jíte

Psychika je nadřazena fyzické stránce člověka, a i když se stravujeme sebezdravěji, pokud je v nepořádku duše, výživa stejně zdraví člověka nepomůže. Vědci z Ohia to prokázali v experimentálním výzkumu a tvrdí, že zdravá strava nestačí, pokud člověk není v pohodě a kvůli stresu trpí úzkostmi a depresemi.

Dvěma skupinám žen podávali zdravé nenasycené mastné kyseliny a pak nezdravé nasycené mastné kyseliny. U všech zkoumaných osob si pak všímali míry zánětů v těle. Po požití nasycených (nezdravých) tuků měly všechny ženy vyšší míru zánětů v těle. Po požití nenasycených (zdravých) tuků měly některé ženy vyšší míru zánětů v těle také, ale jiné ji měly nižší. Rozdíl vysvětlila psychika.

Ženy, které byly psychicky klidné a vyrovnané, nezažívaly úzkost ze stresu a reagovaly na stravu pozitivně. Při konzumaci zdravých nenasycených olejů u nich došlo k zlepšení kondice oběhové soustavy a snížení zánětů v tkáních. Když ale ženy byly ve stresu a trpěly úzkostí i při zdravé stravě obsahující nenasycené mastné kyseliny měly vyšší míru zánětů v těle.

„Tyto experimenty dokazují, že stres funguje v interakci s tím, co jíme. Je jedno, co ženy konzumují, pokud jsou ve stresu, zánětů v těle je více,“ uvedla doktorka Janice Kiecoltová Glaserová z Ohio State University.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

63 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 26.4.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat