Ledová koupel po náročném cvičení? Zbytečnost

Koupel ve vodě plné ledu si po velmi náročném tréninku dopřává třeba tenista Andy Murray. Je jedním z mnoha atletů, kteří se v posledních dvaceti letech připojili k trendu prudkého ochlazování svalů po extrémní zátěži. Důvod? Mělo jim to pomoci snížit počet zánětů ve svalech a urychlit rekonvalescenci. Nic takového se ale neděje. Jediný efekt, který taková koupel má, je placebo efekt a dotyční pouze věří, že jim pomáhá.

Ve skutečnosti ale fyziologické experimenty prováděné na Queensland University of Technology prokázaly, že svaly po ledové koupeli nevykazují méně zánětů ve srovnání s těmi, které podobnou koupel neprodělají.

Při extrémní zátěži ve svalech vznikají záněty, které mají pomoci zahojit poškození způsobená nadměrným fyzickým stresem. Snižování zánětů je jedním z odvětví sportovní medicíny, které má pomoci urychlit rekonvalescenci při tréninku a zvýšit výkon atletů.

Když Andy Murray v červenci tohoto roku vyhrál Wimbledon, s trofejí se nechal vyfotit právě v takové ledové koupeli. Teď mu ale vědci trochu zkazí radost z jeho odvážného ponoření se do vody s ledem. Je totiž z hlediska hojení svalů k ničemu. Možná má jen psychologický účinek. A také sportovci prudce sníží krevní tlak a celkově ho zklidní, takže může zažívat příjemné pocity. Na buněčné úrovni ve svalech se ale nic extra zázračného neděje.

Vydýchat se, protáhnout a mírně zchladit po náročném cvičení je při snižování zánětů efektivnější než vana plná vody a ledu.

„Když si navíc uvážíme, jak silně nepříjemná je ledová koupel, měli by se atleti raději po tréninku a turnaji raději vydýchat a protáhnout,“ míní doktor Jonathan Peake.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

7 Příspěvků
Poslední příspěvek 3.5.
16 Příspěvků
Poslední příspěvek 3.5.
19 Příspěvků
Poslední příspěvek 2.5.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat