Ideálním cvičením během svátků? Skákání přes švihadlo

Jen minimum lidí dokáže i během Vánoc držet bilanci příjmu a výdaje energie vyváženě tak, aby nepřibíralo. Na cvičení zbývá jen pár minut času, přesto existují druhy pohybu, které umějí za kratičký okamžik vykouzlit maximum „muziky“. Jedním z nich je třeba skákání přes švihadlo. Za pouhou čtvrthodinku se posílí svaly, srdce i kosti. Přitom je to energeticky extrémně náročné cvičení – kondičně samozřejmě o to víc – a dokáže za pouhou čtvrthodinku spálit jedno velké jídlo.

„Abyste srdce vybičovali k maximální práci a posílili si celé tělo, stačí čtvrthodinka skákání přes švihadlo,“ radí expertka Nadya Fairweatherová ze společnosti U Shape v rozhovoru pro deník The Mail.

„Blahodárné účinky několika málo minut za den jsou ohromující, posiluje se hustota kostí, zvyšuje výkonnost a zlepšuje pohyblivost,“ tvrdí Fairwetherová.

Švihadlo stojí pár desítek či stovek korun a ve spojení s dobrou běžeckou obuví je ideální fitness pomůckou nejen na období Vánoc.

Při skoku je potřeba dodržovat několik zásad. Zpevnit tělo a pohyb švihadlem vést pouze ze zápěstí, nikoli z celých rukou. Při skocích se tělo dostává jen pár centimetrů nad povrch. Je také dobré střídat skoky snožmo, s poskoky střídavě na pravé či levé noze. Začátečníci by neměli skákat víc než pět minut denně.

A je dobré po cvičení dopřát tělu tučné ryby, lněné semínko, jablka či avokádo.

Aby svaly nebolely

Možná si říkáte, že přes švihadlo jste skákali jako děti - a byla to snadná zábava. Pokud ale v dospělosti pohybu příliš neholdujete, můžete být překvapení, jakou práci vám dá vydržet onu doporučovanou čtvrthodinku skákání. Tento druh pohybu je zkrátka sport jako každý jiný. A tak až doskotačíte, není od věci...

...pořádně si vydechnout.

Následkem intenzivního pohybu dochází ke zvýšení srdeční činnosti a vyššímu krevnímu tlaku. Proto bychom si měli po cvičení dopřát dostatek času na pořádné vydechnutí. Ale pozor, neznamená to, že bychom měli sedět a nic nedělat! Spíš zvolte přiměřený pomalý pohyb, který postupně vrátí váš srdeční tep opět do normálu (chůze, vydýchávání, protahování...).

...dobře se protáhnout.

Postupně se ukazuje, že pořádné protažení bychom měli našim svalům dopřát i po samotném pohybu. Důvod je jednoduchý – snížíme pravděpodobnost, že nás druhý den budou bolet. A tím naopak zvýšíme pravděpodobnost, že se do pohybu jen tak nevzdáme.

...dát si svačinku.

Při pohybu vydáváme spoustu energie (její množství samozřejmě závisí na druhu sportu), a tak je třeba nějakou tělu nahradit. Rozhodně po cvičení nehladovte! A po čem sáhnout? Ideální je kombinace proteinů a sacharidů, tak zkuste třeba kvalitní bílý jogurt s hrstí ovoce! Na cukroví rovnou zapomeňte!







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro tebe zvláště silný v oblasti tvé kreativity a emocionálního výrazu. Soustřeď se na sebeobjevování a nauč se ocenit své vlastní umělecké schopnosti, i když se ti zdají méně zkušené než ostatních. Buď s... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat