6 mýtů o cvičení, kterým stále věříme

Chcete zhubnout, zpevnit tělo a zlepšit fyzickou kondici? Pak je důležitým klíčem k úspěchu také dostatek pohybu. Ovšem spousta z nás má o cvičení a jeho vlivu na naše tělo stále ještě poněkud nereálné představy. Některé jsou neškodné, jiné by ale mohly sabotovat naši cestu za vysněnou postavou.

Kterým mýtům je třeba přestat jednou provždy věřit?

Když cvičím, můžu jíst, co chci

Spousta lidí má stále pocit, že zhubnout rovná se buď upravit jídelníček, nebo začít cvičit. Ovšem to je velký omyl. Klíčem k úspěchu je totiž kombinace obojího. Pokud navštěvujete fitness centrum několikrát týdně, ale dál konzumujete nezdravá a vysoce kalorická jídla, o štíhlé postavě si můžete nechat jen zdát. Výzkumy ukazují, že úprava stravy je dokonce důležitější než pohyb (což neznamená, že samotná dieta zajistí dlouhodobý úbytek kilogramů, i když zpočátku se může zdát vaše snaha úspěšná). Zkrátka pohyb a zdravá strava musejí jít ruku v ruce!

Posilování přemění tuky na svaly

Je to rozhodně hezká představa, ale takhle jednoduše to bohužel nefunguje. Neexistuje žádné kouzlo, které by vaše tukové buňky proměnilo svaly. Nicméně díky posilování začne vaše tělo tvořit svaly a také hubnout – díky vydané energii.

Ženy by neměly moc posilovat, aby neměly svaly jako muži

Vyhýbáte se činkám ze strachu, že by vaše tělo vypadalo jako kulturista posilující vedle vás? Pak pro vás máme dobrou zprávu. Nic takového vám nehrozí! Na tvorbu svalů má nejen vliv samotný sport, ale také hladina testosteronu v těle. A ta je u mužů i žen úplně jiná. Pravděpodobnost, že byste mohla velikostí svalů konkurovat kulturistům, se blíží nule.

Klíčem k hubnutí je deníček

Radu, že je dobré zapisovat si, co jsme za celý den snědli a kolik úsilí jsme nechali v posilovně či obecně při pohybu, není od věci vzít si k srdci. Ovšem má to jeden háček. Její úspěch předpokládá, že budeme k deníčku (a vlastně sami k sobě) naprosto upřímní. A to se podle odborníků neděje, dokonce ani když k našemu deníku nemá přístup nikdo jiný. Máme totiž tendenci podceňovat, kolik jsme toho opravdu snědli, a přeceňovat, kolik sil jsme věnovali pohybu.

Nejlepší je trénovat na maraton

Maratony jsou v posledních letech velkým hitem. A tak není divu, že někteří vidí dlouhou trať jako svou metu. A trénink na maraton jako klíč ke štíhlé postavě. Ovšem jak se ukazuje, není tomu tak vždy. Krátký a intenzivní běh je totiž pro shazování kilogramů stejně tak efektivní. Takže se nemusíte cítit provinile, že jste se opět na žádný maraton nepřihlásili. Pokud si dáte každý den do těla na krátké trati, budou výsledky stejné, jako když se budete chystat na tratě dlouhé.

K udržení postavy stačí cvičit jednou týdně

Spousta lidí dělá chybu, že po dosažení svého cíle (úbytek kilogramů, posílené tělo apod.) najednou cvičební režim razantně omezí. Jenže to je cesta zpět! Zajít jednou týdně do posilovny či fitness centra nově nabytou postavu neudrží. Zacvičit byste si měli jít nejméně třikrát týdně. Ideální je najít chvíli na pohyb každý den. Pasivní způsob života může vaše tělo vrátit do původního stavu, ze kterého jste se tak toužili dostat…







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

87 Příspěvků
Poslední příspěvek 23:44
139 Příspěvků
Poslední příspěvek 23:42

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat