Břišní tuk zvyšuje riziko rakoviny. Bez ohledu na celkovou hmotnost těla

Obezita je velkým rizikovým faktorem s ohledem na onemocnění nejrůznějšími typy rakoviny. Ovšem mnozí lidé se domnívají, že když mají na břiše tuky, ale jinak celkové BMI v normální míře díky štíhlým nohám, rukám a hrudi, jsou z obliga. Omyl. Naopak riziko je velmi vysoké u kohokoli, kdo má tuk právě v oblasti kolem pasu. A je jedno, jestli má dotyčný zbytek těla štíhlý, či nikoli. Právě břišní tuk je – prokázáno zas a znova – tím nejnebezpečnějším.

Nelze totiž říct, že existuje obecný vztah mezi nárůstem hmotnosti těla a rizikem rakoviny. Existuje ale silný a jasný vztah mezi nárůstem tukových zásob na břiše a rizikem nádorových onemocnění nejrůznějších typů. A na každých jedenáct centimetrů nárůstu tuku v pase připadá nárůst rizika o třináct procent.

Týká se to rakoviny tlustého střeva (tračníku), jícnu, žaludku, jater, žlučníku, slinivky, dělohy, vaječníků, ledvin a prsu (u žen po menopauze).

„Naše objevy dokazují, že… uložení tuku na těle může být dobrým ukazatelem nárůstu rizika rakoviny. Zvláště tuk uložený na břiše a kolem pasu je velmi výrazným rizikem některých typů rakoviny,“ tvrdí doktor Heinz Freisling ze Světové zdravotnické organizace.

Opět se tak projevuje, že nejlepší prevencí rakoviny je zdravé tělo a zdravý duch. Vyvážená strava plná zeleniny a ovoce, dostatek pohybu a vyhýbání se stresu, nedostatku spánku, kouření a alkoholu.

Kdo za to může?

Není třeba si nic nalhávat – většinou si za tukové polštáře na břiše můžeme sami. Nevhodnou stravou a životem, v němž chybí pohyb. Nicméně existují i jisté faktory, které ukládání tuku na břiše nahrávají. Které?

Geny

Rodokmen toho o vás hodně prozradí. Pokud rodiče a prarodiče mají tělesné proporce tvaru jablka nebo hrušky, pravděpodobně máte v osudu stejné „dědictví“. Odborníci připouštějí, že ti, kteří jsou kvůli genům v kategorii „jablek“, to mají s hubnutím o něco složitější. Fyzická aktivita a přísná dieta je prostě nutností.

Málo spánku

Výsledky četných výzkumů ukazují, že spát méně než pět hodin úzce souvisí s nárůstem břišního tuku. Prsty v tom má evoluce!

Stále máme fyziologii jeskynního muže. Pokud spíme málo, náš metabolismus se zpomaluje a cítíme se bez energie. Doping pak hledáme v nezdravé stravě. Je to vlastně pozůstatek našich předků, protože ti se vždycky přejídali z obav, že nebudou mít dostatek potravy,“ vysvětluje odbornice na výživu Holly S. Andersenová. A kolik hodin jste dnes naspali vy? Vidíte, že z ponocování nic dobrého nekouká…

Nadměrný stres

Lékaři varují, že nervozita vede k tloustnutí. Jak je to možné? Snadná rovnice. Když jste pod tlakem, vaše tělo doslova pumpuje hormon kortizol. Ten vás vlastně „navádí“, abyste dostali chuť na sladké a tučné pokrmy. Aby toho nebylo málo, kortizol také mění chemii organismu. Všemi silami brání spalování kalorií ze všech lahůdek, které jste ve stresu spořádali.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Očekávejte náročný týden, ale s velkým potenciálem pro růst a rozvoj. Budete se cítit motivováni pracovat na svých cílech a ambicích a to vám poskytne silný pocit směru a jistoty.Na pracovišti můžete čekat nové příležitosti, nové... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

407 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
16 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat