Svalnaté nohy a silný hrudník jsou ve vyšším věku prevencí demence

Cvičení je nezbytné pro zdraví těla i ducha a pohybovat by se lidé měli po celý život až do pokročilého věku. Ale vědci z Finska zjistili, že prevencí demence jsou zvláště silné svaly horní a dolní části těla. Osoby, které pravidelně posilují a mají silný hrudník i dolní končetiny, onemocní demencí vzácněji.

Finové měřili několik faktorů indikujících sílu svalů. Jednak úchop rukou, ale také sílu prsních svalů při vzpěru činky na lavici a dále sílu nohou při vytlačování závaží či přednožení. Kromě úchopu rukou všechny ostatní faktory poukazovaly na lepší mentální zdraví, lepší kognitivní funkce a nižší riziko onemocnění starobní demencí.

„Vztah mezi sílou svalů horní a dolní poloviny těla a různými aspekty kognitivních funkcí je relativně málo prozkoumaná oblast,“ tvrdí autorka výzkumu doktorka Heikki Pentikäinen z Finska.

Osobám ve středním věku doporučuje, aby několikrát týdně posilovaly svaly horní a dolní části těla, aby si zajistily lepší mentální zdraví a chránily se před rozvojem demence.

Neobvyklá prevence

Při rozebírání problematiky předcházení demenci se hovoří především o stravě a také procvičování mozku nejrůznějšími hrami a hříčkami. Ovšem existuje i poměrně nečekaná činnost, jež může v prevenci demence pomoci!

Zahradničení je tak zdravou – tělu i duši prospívající – aktivitou, že by mělo být na předpis. Především u osob vyššího věku. Tvrdí to britskou vládou podporovaná organizace PHE vydávající doporučení lékařům i veřejnosti. Podle expertů totiž tato činnost výrazně snižuje riziko onemocnění demencí a její nástup oddaluje i u lidí, kteří patří do rizikové skupiny. Vědci ze Švédska navíc zjistili, že zahradničení snižuje také riziko onemocnění diabetem a chorobami srdce a cév.

Doktor William Bird z organizace Public Health England tvrdí, že by praktičtí lékaři měli předepisovat zahradničení především jako formu terapie u pacientů, jimž hrozí metabolický syndrom a mentální poruchy.

„Dávka zeleného prostoru opravdu spojuje lidi znova s přírodou, může vykonat mnoho dobrého. Krevní tlak se sníží, svalové napětí se sníží, všechno tohle se stane během pár chvil, co vstoupíte do parku nebo zahrady… Demenci, diabetu typu dvě a chorobám srdce a cév lze předcházet i je léčit pomocí zahradničení a pobytu v přírodě,“ tvrdí doktor Bird, podle něhož by podobný postoj měla zaujmout a stejné doporučení vydat i Světová zdravotnická organizace.

S Birdem naprosto souhlasí doktorka Matilda Van Den Bosch ze Švédska, která se dlouhodobě zabývá výzkumem pozitivního vlivu zahradničení na zdraví osob středního a vyššího věku. Opakovaně prokázala ve spolupráci s odborníky z celého světa, že osoby věnující se pěstování rostlin a péči o zeleň jsou zdravější, vzácněji u nich propuká demence a také se u nich méně často rozvine diabetes 2. typu a choroby srdce a cév.

„Nejsou to zrovna onemocnění, která bychom uměli snadno léčit. Je mnohem účinnější předcházet jim včas, a právě zahradničení a pobyt v zahradě jsou nejlepší prevencí,“ tvrdí doktorka Van Den Bosch.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro tebe zvláště silný v oblasti tvé kreativity a emocionálního výrazu. Soustřeď se na sebeobjevování a nauč se ocenit své vlastní umělecké schopnosti, i když se ti zdají méně zkušené než ostatních. Buď s... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat