Nízkosacharidové diety výrazně zpomalují metabolismus

Ne vždy je rychlé řešení tím nejlepším vedoucím k trvalým a kvalitním výsledkům. A rozhodně to platí o hubnutí. Pokud se člověk nepohybuje a vsadí na nízkosacharidovou dietu, spíš si uškodí. Jednak trpí tzv. ketózou – v jeho krvi se zvýší hladina ketonů – ale také se u něj zásadně zpomalí metabolismus. Takže po vysazení diety dojde k rychlému jojo efektu.

Podle australské dietoložky Susie Burrell by lidé nízkosacharidovým dietám věřit neměli. Místo toho by měli jíst složité sacharidy a hodně se pohybovat. Sportující člověk by měl sníst kolem sta gramů sacharidů denně. Pomůžou mu rychleji spálit tuky.

„Neschopnost zhubnout navzdory tomu, že člověk konzumuje stravu chudou na sacharidy, je zcela jasným znakem toho, že celkový příjem sacharidů je příliš nízký... Na tomto jídelníčku se vám výrazně zpomalí metabolismus,“ tvrdí Susie Burrell.

Ačkoli velmi obézní lidé po zařazení keto diety skutečně začnou hubnout, zpomalí si metabolismus, takže když dietu vysadí, rychle začnou přibírat. A keto dieta rozhodně není vůbec vhodná pro ty, kdo aktivně sportují.

Umíte si vybrat?

Sacharidy jsou pro fungování našeho těla velmi důležité. Jenže pro většinu z nás jsou synonymem prázdných kalorií a zbytečného množství cukru, které svému organismu během dne dodáme. Ovšem složitější sacharidy jsou něco jiného. Představují pro nás nejen nutný zdroj energie, ale navíc í zdroj důležitých vitaminů, minerálů a vlákniny. Které sacharidy odborníci na výživu a hubnutí doporučují?

Sladké brambory

Vyměňte tradiční brambory za ty sladké – nejenže dodáte svým jídlům skvělý rozměr chuti (nebojte, ačkoli jsou skutečně o něco sladší než běžné bílé brambory, neznamená to, že jsou jako dezert, k masu se hodí úplně dokonale), ale navíc poskytnete tělu důležité látky. Jedna porce sladkých bramborů obsahuje asi 25 gramů sacharidů, takže se hodí i pro ty, co chtějí zhubnout. Navíc pomáhají regulovat hladinu krevního cukru a zrychlují metabolismus. Mimochodem, lze z nich připravit i skvělé hranolky – prostě je nakrájejte na proužky, pokapejte malým množstvím olivového oleje a dejte na pečicí papír do trouby.

Quinoa

Na našem trhu je pořád trochu nováček, ale rychle se zabydluje. A to je rozhodně dobře! Nejenže představuje kvalitní zdroj těch správných sacharidů (20 gramů na půl šálku), ale navíc je nízkokalorická (na půl šálku připadá asi 110 kalorií) a obsahuje spoustu vlákniny (2,5 gramu) a také bílkoviny. Pomáhá udržovat hladinu krevního cukru, takže zabraňuje výkyvům „vlčího hladu“, a tak ji oceníte, nejen když chcete zhubnout.

Cizrna

Patří do „rodiny“ luštěnin, a tak jako její ostatní zástupci, ani cizrna by na jídelníčku lidí, kteří chtějí žít zdravě a udržet si štíhlou postavu, rozhodně neměla chybět. Je totiž prokázáno, že díky vysokému obsahu vlákniny předchází přejídání a navozuje na dlouhou dobu pocit sytost. Kromě vlákniny obsahuje i celou řadu velmi důležitých vitaminů a minerálů. Na rozdíl od většiny ostatních luštěnin můžete cizrnu i jen tak „mlsat“ – stačí, když si ji na malém množství olivového oleje orestujete, přidáte trochu soli (a třeba i chilli), a máte skvělou (a méně kalorickou) alternativu pražených oříšků.

Ovesná kaše

Představuje naprosto dokonalou snídani. Ovšem nekupujte si žádné polotovary nebo instantní ovesné kaše! Její příprava vám zabere jen pár minut a navíc na rozdíl od „prefabrikátů“ nebude obsahovat žádný zbytečný cukr a chemii. Ochuťte ovesnou kaši špetkou skořice a přidejte čerstvé ovoce a pár ořechů. Zdravěji už to prakticky nejde!







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat