Jóga posiluje paměť a myšlení

Lidé věnující se józe mají do vysokého věku lepší paměť a výkonnější myšlení. Brazilští neurologové zjistili, proč tomu tak je. Jóga totiž přispívá k hutnějšímu a většímu předčelnímu laloku. Tato část koncového mozku se přitom plně účastní složitých procesů myšlení a paměti.

Jóga je cvičení založené na soustředění. Cvičící nevykonává pohyb automaticky, ale vědomě ho prociťuje. A tím zřejmě přispívá k posilování předčelního laloku a jeho funkcí.

„Skupina jogínů, kterou jsme srovnali s kontrolním vzorkem, měla větší korní hustotu v té části mozku, která se účastní výkonových funkcí jako pozornosti,“ tvrdí autorka výzkumu doktorka Elisa Kozas z Izraelské nemocnice Alberta Einsteina v São Paulu.

K podobnému závěru jako kanadští vědci došli v květnu tohoto roku také australští neurologové. Podle nich jóga může být prevencí demence, protože posiluje funkce myšlení a paměť.

Jak začít

Benefitů jógy na lidské tělo i duši už je tolik, že možná začínáte přemýšlet, že byste tomuto cvičení také propadli. Jenže jak na to? Je to snadné!

První krůčky

Správné provedení cviků není jednoduché. Aspoň zpočátku je proto vhodné cvičit pod dohledem instruktora nebo si stáhnout nějaký program „na doma“, kterému budete rozumět.

Výběr místa

V podstatě vám stačí málo. Prostor o velikosti zhruba 4 metry čtvereční, takže třeba kout v obýváku. Každopádně si zvolte takové místo, které je teplé a kde netáhne. (Počítejte s tím, že se zpotíte.) Pokud je poblíž zrcadlo, o to lépe. A co dál potřebujete?

Nutné rekvizity

Měkkou, teplou podložku (karimatku). Někdy postačí i smotaná deka. Je však nutné přihlédnout k tomu, že budete cvičit na zádech a na břiše. Počítejte s tím. Dále je vhodné mít neklouzavou gumovou podložku pro pozice vstoje a pro dynamické cviky. Na sobě mějte přiléhavý trikot. Proč právě ten? Snáze se v zrcadle zkontrolujete. Ihned bude patrné, zda cvik provádíte správně. Nohy ideálně bosé.

Nejlepší čas

Vždy cvičte s prázdným žaludkem, respektive najíst se můžete dvě hodiny před lekcí. Malou svačinku si ale lze dopřát zhruba půl hodiny před samotným cvičením. Vyhněte se i nadměrnému pití. Škrundání v žaludku by vás později mohlo rušit.

Jaká je ta nejvhodnější doba? Zmapujte svůj denní režim a stanovte si nějaký pevný okamžik. Někomu dělá dobře, když cvičí ráno, jiný si nenajde čas dřív než odpoledne. Když však vsadíte na jógu, může se stát, že se na ni budete těšit už jen z toho důvodu, že vám dodá energii po náročné práci. Čas si ale opravdu zvolte sami.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

3 Příspěvků
Poslední příspěvek 23:06
12 Příspěvků
Poslední příspěvek 22:35
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:04

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat