Paleo dieta může v dlouhodobém hledisku nahrávat obezitě či depresím

Mezi moderními dietami je zvlášť oblíbenou tzv. paleo dieta postavená na vysoké konzumaci masa a ryb. Z krátkodobého hlediska tento jídelníček prokazatelně souvisí s hubnutím. Jako dieta funguje, jako celoživotní stravovací plán ale nikoli. Tato metoda výživy totiž souvisí se sníženým příjmem jódu, což se podepíše na štítné žláze, vede nakonec k přibývání na váze, rozvoji depresí a neplodnosti u ženy.

Paleo dieta tedy z dlouhodobého hlediska paradoxně nakonec vede k tloustnutí a především zhoršení kvality života a zdraví. A ohroženy jsou především starší ženy. Nedostatek jódu vyvolává nefunkčnost štítné žlázy, která řídí metabolismus.

Pozor na jód

Vědci ze Švédska prokázali, že paleo dieta souvisí se snížením hladiny jódu v těle a zhoršenou funkcí štítné žlázy. Metabolické problémy v dlouhodobém měřítku vedou k obezitě.

Takže přestože po zahájení paleo výživy člověk primárně zhubne, po několika měsících až letech se tělo zase začne obalovat tukem.

Paleo dieta eliminuje hlavní zdroje jódu ve stravě typické pro dnešní svět. Především zakazuje strávníkům sůl, která je hlavním zdrojem jódu.

Zdrojem jódu jsou mořské řasy a mořské plody včetně ryb. Většina lidí na paleo dietě je ale nekonzumuje v míře dostačující pro zásobení těla jódem.

Když udeří jojo efekt

Hlavním problémem diet také je, že změna stravovacích plánů v řádech týdnů a měsíců vždy souvisí s jojo efektem. Čím častěji k němu dojde – rychlým změnám váhy nahoru a dolů – tím více je oslabena schopnost těla udržovat si normální tělesnou hmotnost.

Nejcennějšími zdroji jódu jsou: višně, třešně, mořská sůl, mořské řasy, ryby, vejce, brokolice, citróny, špenát, houby, hrách, čokoláda, pórek, polníček a mrkev.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 22:26
2 Příspěvků
Poslední příspěvek 22:00
2 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:07

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat