Občasné hladovky skutečně omlazují organismus

Vědci z Harvardovy univerzity dokázali, že střídání běžného režimu stravování krátkými hladovkami skutečně omlazuje organismus. Testovali účinky režimu známého jako 5:2, kdy člověk pět dní v týdnu jí normálně, ale dva dny omezí konzumaci na minimum. Tento jídelníček výrazně prodlužuje životnost buněčných energetických továren – mitochondrií. Taková buňka pomaleji stárne a stárnutí se nakonec projeví na celé tkáni a organismu.

Během hladovky mitochondrie vstupují do stavu homeostázy, v níž se prodlužuje jejich životnost a napravují škody z opotřebení.

Mitochondrie se účastní procesu přenosu energie buňkou, oxidace živin a fungují tedy na maximum tehdy, když se ládujeme energeticky bohatými živinami. Pokud pracují nepřetržitě na maximální výkon, rychleji se opotřebovávají, buňka stárne a tím také stárne tkáň a nakonec celý organismus.

Mitochondrie přitom střídají dva různé stavy, tento jev se nazývá homeostáza a je pro jejich dobrou kondici nezbytný. Když organismus střídá dny normální konzumace s krátkými hladovkami, mitochondrie dosahují homeostázy lépe.

Hladovka také zpřesňuje koordinaci aktivit mezi mitochondriemi a peroxizómy, což jsou další cytoplazmatické organely, které zneškodňují volné radikály a mají tedy antioxidační funkce. A jak známo, zvýšená činnost antioxidantů v těle je prevencí stárnutí buněk.

„Tohle nově popsané chápání toho, jak hladovění funguje na buněčné úrovni, by mohlo být klíčem k vývoji terapie, jež by mohla přispět k prodloužení života a udržování mladistvého vzhledu,“ tvrdí autoři z Harvardovy univerzity.

Cesta k vysněné postavě?

Ačkoli jsou hladovky stále ještě kontroverzním tématem, vědci jim přesto věnují náležitou pozornost. Ti z Floridy se zaměřili na to, zda může hladovka pomoci v cestě za vysněnou štíhlou postavou. Vynechání několika jídel týdně podle nich může vést také k hubnutí. Ale problém je, že většina lidí po zhubnutí začne jíst jako dřív. Takže se kilogramy opět vrátí v jojo efektu.

„Mezi odborníky na výživu jsme byli vždy přesvědčeni, že vynechávání jídel je špatné. Ale na základě několika nových studií je vidět, že to může být dobrá metoda,“ tvrdí floridská dietoložka Katherine Tallmadgeová v rozhovoru pro Live Science.

Občasné hladovky nejsou ale vhodné pro každého. Především pro jedince, kteří se vrátí k původnímu stylu stravování a nezmění svůj životní styl dlouhodobě.

Občasné hladovění zahrnuje vynechávání některých jídel jen několikrát týdně. Nejčastěji v modelu 5:2 lidé dva dny v týdnu konzumují jen čtvrtinu energetického příjmu z pěti ostatních dní. Po šesti měsících na tomto stylu stravování zhubne člověk v průměru devět procent své váhy. Když tedy váží devadesát kilogramů, je to výrazné zhubnutí na dvaaosmdesát kilo.

„Občasné hladovění či vynechávání jídel je vhodné pro osoby, které stejně občas jídlo vynechávají kvůli příliš rychlému životnímu stylu,“ tvrdí autoři výzkumu.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat