Jedno přejedení během svátků váhu nezvýší. Pokud se člověk kvůli tomu nestresuje

Konec roku je napříč kulturami obdobím velkých svátků a vyznačuje se opulentními hostinami. V době, kdy se přejídáme i během roku, tak může extrémní zvýšení příjmu kalorií neblaze zamávat tělesnou hmotností a zdravím. Ale nikoli v případě, že člověk žije přes rok zdravě a dopřeje si krátké vybočení z normy a hoduje s radostí. Nejzhoubněji v tu chvíli působí zbytečné úzkosti z takového hřešení.

Panika, že zase člověk přibere, totiž souvisí s vylučováním stresových hormonů do krve. A to, co by prošlo systémem bez velkých změn na hmotnosti a zdravotních výstupech, se projeví.

Stres = tloustnutí

Stresové hormony totiž spouštějí ukládání tuků do břicha a podkoží. Navíc nutí člověka přejídat se dlouhodobě, takže po božíhodové hostině se cpe ještě další dny. Také panické pročišťování a drastické diety po dnech hodování vedou k narušení metabolismu a napáchají více škod než užitku.

Tvrdí to výživoví poradci a lékaři Aaron Carroll a Liz Weinandy působící na Indiana University a Ohio State University. „Jednodenní hodování rozhodně není dostačující pro to, aby člověk přibral na tělesné hmotnosti, pokud si to umí vychutnat a neřeší to,“ tvrdí Carroll a Weinandy.

Pět ku dvěma

„Připravovat velmi zdravé pokrmy na večeři Díkuvzdání je špatný nápad. Jeden den vás nijak neovlivní. Je to svátek, čas k uvolnění, užívání si. Jídlo je něco, co si máme umět užít, ne se jím stresovat,“ tvrdí doktor Aaron Carroll z Indiana University.

Podle něj je dobrým systémem stravování styl pět ku dvěma. Pět dní se člověk drží zkrátka a jí střídmě, dva dny si může povolit uzdu.

„Není důvod se přejídat a opíjet tak, že je člověku pak těžko a zle. Ale krom toho, já osobně si dám na Díkuvzdání mnohem víc plněného koláče, než bych si dal jiné dny. Protože je to svátek, čas hodování a užívání si,“ tvrdí doktor Carroll.

Návrat k normálu

Ačkoli v našich končinách Díkuvzdání neslavíme, je to typicky severoamerický svátek k poctě úrody a rodiny, lze aplikovat tyto poznatky také na vánoční hodování.

Tělo není schopno za jediný den extrémně zhubnout, ale také extrémně přidat. Změna může být v rámci několika stovek gramů, nikoli několika kilogramů.

„Dovolte svému tělu, aby se vrátilo postupně k normálu. Metabolismus umí fungovat sám. Nesnažte se dodržovat žádné omezující čisticí kúry a detoxikace, není to třeba. Velmi často totiž taková dieta připraví tělo o živiny, mozek pak nutí dotyčného cpát se třeba sladkým. A to už má negativní vliv na jeho zdraví a metabolismus. Nejlepší dietou je trvalá zdravá strava. Jezte normálně a nebudete mít problémy,“ radí doktor Carroll v rozhovoru pro deník The Mail.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Skvělá snídaně s jahodami

(20 hlasů)

Omeleta plněná špenátem

(35 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:18
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:59
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat