Zhubnutím snížíte riziko rakoviny prsu o třetinu

Jedním z rizikových faktorů rakoviny je obezita. U rakoviny prsu to ale platí ještě o něco víc než u jiných druhů nádorových onemocnění. A ženy, které zhubnou na normální váhu, u sebe sníží výrazně riziko rozvoje této choroby. Přitom platí, že jakýkoli úbytek tukových zásob na těle má pozitivní vliv, ale vůbec nejlepší je zcela vyhnout se nadváze a obezitě.

Kalifornští vědci sledovali jedenáct let jednašedesát tisíc žen ve věku padesát až devětasedmdesát roků. A pětiprocentní úbytek hmotnosti během té doby souvisel se snížením rizika rakoviny prsu o dvanáct procent. Ženy, které ale shodily patnáct procent své hmotnosti v podobě tuků, u sebe tímto snížily riziko rakoviny prsu o sedmatřicet procent.

„Poměrné střídmý úbytek na váze souvisel výrazně se snížením výskytu rakoviny prsu. V této studii tak máme důkazy, že strategie hubnutí může být účinná při snižování rizika rakoviny prsu u žen po menopauze,“ uvedl autor výzkumu onkolog doktor Rowan Chlebowski z kalifornského Duarte.

V tukové tkáni se tvoří ženský pohlavní hormon estrogen. A čím déle na ženské tělo působí, zvláště v období po menopauze, tím je riziko rakoviny prsu vyšší.

„Čím méně má tělo tuku, tím nižší má hladinu estrogenu, což může vést ke snížení rizika rakoviny prsu,“ tvrdí dále Chlebowski s tím, že výrazným snížením rizika je omezení konzumace alkoholu.

Pomoc z přírody

V prevenci rakoviny prsu (ostatně jako u dalších typů tohoto onemocnění) hraje samozřejmě roli také naše výživa. Zatímco některá jídla nám vysloveně škodí a vzniku nemoci nahrávají, jiná naopak chrání. Například konzumace ovoce a zeleniny během dospívání a v rané fázi dospělosti může výrazně ovlivnit riziko rakoviny prsu žen.

Podle vědců z Harvardovy univerzity, kteří během více než dvaceti let sledovali devadesát tisíc žen, vláknina přijímaná pravidelně denně v pěti porcích ovoce a zeleniny sníží riziko rakoviny prsu o pětadvacet procent.

Přitom rakovina prsu před menopauzou bývá agresivnější. Podle všeho hlavní roli v prevenci rakoviny hraje vláknina, kterou ženy přijímají s ovocem a zeleninou. Pokud ji konzumují každý den, a navíc v každém z pěti jídel, pak částečně na sebe váže estrogen a snižuje jeho účinky na tkáně v prsu.

„Dívky, které konzumovaly během dospívání nejvíce vlákniny, byly ohroženy rakovinou prsu před menopauzou o čtyřiadvacet procent méně než ty, které konzumovaly vlákniny nejméně,“ tvrdí doktorka Maryam Farvid z Harvardovy univerzity.

Vláknina je bohatě zastoupena v jablkách, hruškách, švestkách, meruňkách, banánech, listové zelenině, brokolici, zelí, luštěninách, celozrnných výrobcích a mnoha dalších plodinách.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden vám přinese nové příležitosti v oblasti vztahů. Pokud jste ve vztahu, může dojít k prohloubení vaší vzájemné komunikace a pochopení. Nezadaní Berani by mohli potkat někoho zajímavého na nečekaném místě. Buďte otevření... Více

Vybrat znamení
Zavřít

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat