Důvody, proč kvůli sklence alkoholu tloustnete

Divíte se, proč nehubnete ani poté, co jste zahájili dietu a víc cvičíte? Přijatý alkohol může v přírůstku hmotnosti sehrát zásadní roli. Jak působí na váš organismus a proč vám nedovolí dopnout oblíbené džíny?

Sklenička alkoholu „sem tam“ asi neuškodí, nicméně cukr a sacharidy se mohou dostat do vašeho systému a přeměnit se na nechtěný tuk. Alkohol totiž obsahuje to, čemu se říká „prázdné“ kalorie. Ty nemají žádnou nutriční hodnotu, je to tedy zbytečný příjem navíc. Tenhle seznam vám objasní, z jakých důvodů alkohol není nejvhodnější, pokud pomýšlíte na vybroušení svých tělesných křivek.

Kalorický obsah

Řekněme, že vypijete sklenku vína, které obsahuje asi 110 kalorií. Pokud se vejdou do denního energetického příjmu, je to v pořádku. Jenže co když si ty skleničky dáte třeba čtyři? Víno je jedním z nejzdravějších alkoholických nápojů, ale jeho kalorický příjem může vaší postavě zasadit pořádnou ránu. Ostatně, není samo. Pivo, konkrétně světlá „dvanáctka“ vás může „obohatit“ až o 240 kalorií, panáček tequily až o 400 kalorií. Takže, alkohol, nebo jídlo? Leckdo se radši pořádně nají!

Přidané složky v míchaných nápojích

Obecně se udává, že při redukci je vhodné pít suché bílé víno, nebo maximálně jedno pivo (ne však každý den). Míchané koktejly se zásadně nedoporučují. Většinou obsahují sacharidy a cukry, které při hubnutí nepotřebujete. Grenadinové a smetanové likéry, které jsou u žen tak moc oblíbené, také nepatří mezi vhodné volby. Zbytečnost!

Jak tělo ukládá alkohol?

Alkohol obsahuje mnoho sacharidů. A celé to funguje následovně. Tělo využívá bílkoviny pro výživu svalů, sacharidy se však mění na cukr, který se zanedlouho začne pyšnit titulem „uložený tuk“. Tuk v tukových buňkách následně zabírá více místa než svalové vlákno. To je důvod, proč vy a vaše kamarádka vážíte stejně, nicméně ona má mnohem útlejší pas a menší pozadí. (Cvičí a pravděpodobně moc nepije.)

Stimulant chuti k jídlu

Před sto lety lékaři předepisovali alkohol starším lidem. To proto, aby se u nich projevila zvýšená chuť k jídlu. Alkohol podporuje potřebu jíst a zintenzivňuje pocit hladu. Také zpomaluje trávení a metabolismus. Navíc jídlo, které si společně s alkoholem dopřejete, je těžké strávit – a s největší pravděpodobností se podepíše na přírůstku hmotnosti.

Celkově vzato, alkohol obsahuje sacharidy nebo cukr. Zpomaluje tak váš systém a způsobuje dehydrataci. Patří k jedné z příčin rozšíření pasu, takže pokud se chcete ještě před příchodem jara vejít do svých oblíbených kalhot, nepřehánějte to s ním!







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Toast s gorgonzolou

(35 hlasů)

Frittata s rajčaty

(12 hlasů)

Vaječná frittata se slaninou

(19 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat