Ženám už nestačí být jen štíhlé, musejí být také fit

V minulosti stačilo ženám být štíhlé, aby byly královnami krásy. Ale podle nejnovějších výzkumů se standardy ženské krásy posouvají kvůli mediálně podporovanému fitness trendu. Ženy tedy musejí být nejen štíhlé, ale mít také pevnou postavu s mírně vypracovanými svaly.

Doktorka Frances Bozsik z University of Missouri-Kansas City srovnala ideály krásy z roku 1999 s ideály krásy v roce 2013. A vyšlo jasně najevo, že ačkoli v obou obdobích byly ženy hodnoceny jako nejatraktivnější, když byly štíhlé, v roce 2013 už mezi štíhlými vedly ty, které měly pevné svaly.

„Došlo jasně k posunu mezi ideálem štíhlosti ženské postavy tak, že dnes už zahrnuje ideál krásy také pevné a vypracované svaly,“ tvrdí doktorka Bozsik.

A podle ní na změnu ideálu krásy mají vliv především sociální sítě.

„Tyto weby umožňují jedincům sbírat obrázky žen, s nimiž se identifikují a které obdivují, doslova jim umožňují kultivovat svůj vlastní mediální repertoár nejvýraznějších štíhlých a fit médií. Tento proces výběru upřednostňovaných obrázků a zužování svého mediálního hlediska umísťováním těchto obrázků na vlastní zeď může nechtěně zvýšit riziko rozvoje vyšší míry nespokojenosti s vlastním tělem a následně také poruchy příjmu potravy s tím související,“ míní Bozsik.

Svaly, jako oběti hubnutí?

Řada žen v touze po štíhlé postavě vsadí na nepromyšlené diety a pak se nestačí divit. I když jsou kila dole, tukové polštářky ne a ne mizet. To proto, že se jejich organismus raději rychle zbavuje energeticky náročnějších svalů. Že to není nic prospěšného, není třeba zdůrazňovat. Jak svaly při dietním režimu neztratit?

Pozor na kalorie

Spousta „zaručených“ diet je založena na radikálním snížení počtu kalorií, takže jejich energetický příjem nepokryje prakticky ani bazální potřeby těla. Jejich vyznavači si tím úplně „rozhodí“ metabolismus. Tělo se (zjednodušeně řečeno) v panice přepne na nouzový režim a rychle se zbaví svalů, protože na ty je přece jen potřeba energie, jíž se mu momentálně nedostává.

Samozřejmě, že hubnutí jde ruku v ruce se snížením kalorického příjmu, ale s rozumem. Na internetu najdete řadu tabulek, jež vám podle výšky, hmotnosti či zaměstnání a míry pohybu vypočítají, kolik kalorií byste měli přijmout minimálně. Toho se držte!

Vsaďte na proteiny

Při hubnutí nejde jen o to, kolik toho sníte, ale také co si nakládáte na talíř. Není třeba si nic nalhávat – nikdo nemůže přežít jen na salátu, je nutné dodat tělu živiny z celého spektra. A také bílkoviny, jež jsou pro stavbu svalů potřebné. Pokud jich máte nedostatek, nemá tělo z čeho brát a svalů se raději zbaví. A kdeže kvalitní bílkoviny najdete? Tak například ve vajíčkách, libovém mase, mléčných výrobcích, ale také v luštěninách.

Správný druh pohybu

Ať se nám to líbí nebo ne, pohyb k hubnutí prostě patří. Jenže jaký sport zvolit? Většina lidí sází na kardio, ovšem to našim svalům samo o sobě nestačí. Chce to tedy zařadit do rozvrhu i nějaké to posilování!  Zapomeňte na všechny ty strašáky, kteří vás vždycky přesvědčovali, že po posilování budete vypadat jako kulturisti (to byste museli cvičit na úplně jiném levelu). Pamatujte, že svaly pomáhají hubnutí, protože spotřebují více kalorií. A tak není od věci si je hýčkat!







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat