Motivační hudba nijak nezvyšuje výkonnost při sportu

Ačkoli se hudba stala nedílnou součástí sportování moderního člověka, její vliv je přeceňován. Hudba má pozitivní vliv na motivaci k pohybu a určitě navozuje lepší společenské klima, protože působí pozitivně na emoční stránku. Ale co se týče výkonnosti, je účinnost motivační hudby nadhodnocována. Výkonnost totiž nijak nemění. A také nezvyšuje sebevědomí cvičícího.

Němečtí vědci provedli několik experimentů, v nichž testovali účinky motivační hudby při sportu a fitness cvičení. Ačkoli tyto melodie zvyšují ochotu riskovat – zvláště u mužů – nijak nezvyšují výkonnost cvičících.

„Ačkoli role hudby v provokaci emocionální odpovědi a její využití v regulaci nálady bylo předmětem značného vědeckého zájmu, otázka toho, jak hudba ovlivňuje výkonnost, jsou prozkoumány málo… Nicméně my jsme zjistili, že motivační hudba nemá žádný účinek na celkový výkon, pozitivní ani negativní. Ale sebehodnotící myšlení jako sebevědomí, úzkosti ze sportu a podobně zůstávají také neovlivněny… Jediné, co se mění, je ochota riskovat,“ tvrdí doktor Paul Elvers z Institutu Maxe Plancka ve Frankfurtu nad Mohanem.

V práci hudba povolena

Jak se zdá, nemá hudba žádný vliv na náš výkon v posilovně (což ovšem není důvod se jí při sportu bránit), ovšem v práci byste si ji do slucháte pouštět měli. Alespoň to tvrdí nedávný výzkum.

Lidé, kteří sedají ke své práci se sluchátky na uších, aby se od okolí oddělili zvukovou bariérou a soustředili se na práci, jednají totiž instinktivně správně. Podle vědců z nizozemského Nijmegenu je práce v prostředí s oblíbenou hudbou efektivnější než práce v naprostém tichu. Nejhorší je samozřejmě v prostředí s rušivými zvuky.

Pozitivní oblíbená hudba zvyšuje u posluchačů tvůrčí vícesměrné myšlení vedoucí k nalezení několika řešení. Na konvergentní – sbíhavé – myšlení vedoucí k jedinému správnému řešení (řešení problému), však hudba vliv nemá.

Doktorka Simone Ritter z Radboud univerzity v Nijmegenu přitom tvrdí, že se vliv hudby liší podle žánru.

„Náš výzkum… demonstroval, že poslech veselé hudby, například klasické hudby vyvolávající pozitivní náladu a nadšení, souvisí se zvýšením divergentního myšlení, ale nikoli konvergentního,“ tvrdí doktorka.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

63 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 26.4.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat