Pro nevyspaného člověka jsou nezdravé pokrmy neodolatelné. Proto je častěji obézní

Vědci z Arizony tvrdí, že nedostatek spánku nutí lidi přejídat se tučnými a nezdravými pokrmy. Spánkově deprivovaný mozek totiž jinak reaguje na pocity hladu a nasycení a nutí svého majitele, aby se cpal pozdě večer nezdravými pokrmy. To vysvětluje, proč jsou lidé, kteří nespí každou noc minimálně sedm hodin, velmi často obézní.

Dvě třetiny lidí, kteří se nevyspí dostatečně během noci, mají následující den silnou chuť na nezdravé pokrmy a jedí velmi pozdě večer a v noci.

„Laboratorní výzkumy naznačují, že spánková deprivace může vést k silným chutím na nezdravé jídlo v noci, což vede ke zvýšenému mlsání v noci, což zase vede k přibývání na váze. Tato studie poskytuje důležitou informaci o tomto procesu, že tato laboratorní zjištění můžou odpovídat skutečnému životu. Toto spojení mezi nedostatečným spánkem, chutěmi na nezdravé jídlo a nezdravým mlsáním v noci může představovat důležitou cestu, jak spánek pomáhá regulovat metabolismus,“ tvrdí profesor Michael Grandner z University of Arizona.

Nevyspaný organismus má v krvi vyšší hladinu stresového hormonu kortizolu, který nutí člověka více pojídat energeticky bohaté pokrmy. Jenže kortizol také urychluje proces ukládání energie do tukových zásob.

Pohyb, který pomáhá

Říkáte si, že byste moc rádi spali déle a lépe, ale to se dá těžko provést, když se večer převalujete v posteli a ne a ne zabrat? Pak zkuste do svého života zařadit více pohybu. Který je v přivolávání říše snů nejefektivnější?

Stačí pouhých 20 minut běhu, abyste nejen příjemně unavili své tělo (především pokud celý den sedíte u počítače, nejste právě fyzicky unaveni), ale také si pročistili hlavu a zahnali stres, který spoustu lidí odvádí od zdravého spánku. Podobně jako při každém sportu, i při běhu se uvolňuje do těla oxytocin, takže vám bude lépe na těle i na duši. Pokud nejste zrovna nadšení z představy běhu, neznamená to, že pro snazší usínání nemůžete nic udělat. Co takhle vyměnit večerní sledování televize za hodinku procházky venku? Nejenže podpoříte trávení večeře, ale příjemně se zklidníte a urovnáte si myšlenky.

Máte zahradu? Skvělé! Práce na zahradě je také v podstatě sport. Všechno to hrabání, kopání, rytí, hrabání apod. zapojí do činnosti tolik svalů, že se vyrovná hodině ve fitness centru. A co víc, řada prací prokázala pozitivní vliv zahradničení na naši psychiku. Při opečovávání kytiček si pročistíte hlavu, utřídíte myšlenky a bude vám zkrátka dobře. To jsou ty nejlepší předpoklady rychlého usnutí a tvrdého spánku!







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat