Sportovci, kteří cvičí denně trpí depresemi stejně jako ti, kteří necvičí vůbec

Ačkoli jsou sport a pohyb výbornou prevencí proti depresi a ostatním psychickým potížím, i u této medicíny platí, že se to s ní nesmí přehánět. Ideální mírou pohybu pro prevenci deprese je tři až pětkrát týdně pětačtyřicet minut. Lidé nesportující vůbec a lidé sportující denně hodinu a půl či víc jsou na tom podobně špatně.

Vědci z Yaleovy a Oxfordské univerzity sledovali 1,2 milionu lidí. Vyšetřili u nich míru pohybu během týdne a také to, jak často trpí zhoršenou náladou, depresemi a jinými psychickými potížemi. Jedinci necvičící vůbec uváděli, že se u nich depresivní stavy dostavují 3,4 dne v měsíci. Lidé cvičící hodinu a půl či víc denně pak tři dny v měsíci. A jedinci cvičící tři až pětkrát týdně pětačtyřicet minut na tom byli nejlépe. Je deprese postihovala maximálně dva dny v měsíci.

„Dříve se lidé domnívali, že čím více cvičí, tím lépe pro psychické zdraví, ale náš výzkum naznačuje, že to tak úplně neplatí. Cvičení více než třiadvacetkrát v měsíci či cvičení více než devadesát minut v jednom kuse souvisí s horším mentálním zdravím,“ tvrdí doktor Adam Chekroud z Yaleovy univerzity.

Rychlá pomoc pro lepší náladu

S náladou pod psa či depresivními stavy se občas potýká každý člověk. Pohyb, pokud se to s ním nepřehání, je poměrně osvědčený způsob, jak zahnat splín. Jenže ne vždycky můžete nazout tenisky a vyrazit za sportem. Zato můžete mít po ruce určité dobroty, jež se špatnou náladou zatočí. Které k nim patří?

Tak například borůvky. Ty jsou napěchovány neuvěřitelným množstvím antioxidantů, které si lékaři spojují se snižováním hladiny stresu. Zároveň přispívají k růstu nových buněk prospěšných při léčbě deprese. Trápí-li vás chmury, vyzkoušejte jejich moc, třeba vás mile překvapí.

Také některé tropické poklady mohou pomoci. Patří k nim i banány, které jsou bohaté na tryptofan. To je sloučenina, kterou tělo používá k „výrobě“ hormonu serotoninu, který je společně s endorfinem považován za hormon štěstí. Obyčejné banány jsou tedy schopné regulovat vaši náladu, navíc vám dodají i vitaminy a minerály důležité pro vaše celkové zdraví. Zahrňte toto exotické ovoce do jídelníčku, splíny se vám budou vyhýbat obloukem.

Hořčík je minerálem, který bojuje na několika frontách současně. Závěry jisté americké studie naznačují, že jeho dostatečná hladina v organismu může předcházet bolesti hlavy, migréně, úzkosti i depresi. Obraťte svou pozornost k mandlím, tyto chutné ořechy jsou hořčíkem doslova napěchovány! Mimochodem, i mlsání (s rozumem) je pro zahnání splínů a deprese povoleno. Taková kvalitní hořká čokoláda snižuje hladinu stresového hormonu kortizolu, zatímco v mozku zvyšuje produkci serotoninu, který přináší dobrou náladu.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Berane, týden 15. pro tebe v roce 2024 znamená úžasnou změnu nálady a energie. Zplanetárního hlediska se Mars, tvůj vládnoucí a pozitivní planeta, pohybuje do tvého znamení na začátku týdne. Toto přináší zvýšený po... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

30 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:47
3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat