Rozdílná první pomoc pří úžehu a úpalu

Vysoké teploty a nedostatečný pitný režim ohrožují zejména děti a starší osoby úpalem či úžehem. Opatrní by však měli být všichni. Jak poznat, zda se jedná o úžeh či o úpal a co v takových situacích dělat?

Úpal

Úpal je přehřátí organismu, které může nastat při dlouhodobém pobytu v prostředí s vysokou teplotou. Nemusí však nutně jít o slunce. Úpal si můžeme přivodit i dlouhým pobytem v přehřátém prostoru jakým je například auto nebo sauna.

Přehřátý organismus, který se běžně ochlazuje vylučováním potu, nemá v případě dehydratace jak bojovat proti případnému úpalu, následně dochází k selhání termoregulace a naše tělo včetně vnitřních orgánů se neúměrně zahřívá. Hlavní příznaky úpalu jsou nevolnost, zvracení, bolest hlavy, zrychlený tep a dýchání, horečka.

Jak pomoci?

Při úpalu je nutností okamžitě snížit tělesnou teplotu. Presuňte sebe nebo osobu trpící úpalem do stínu nebo chladné místnosti a na tělo přikládejte studené obklady. Ideální však je ponořit celé tělo do chladné vody. Dalším důležitým krokem je doplnění tekutin. Podle stavu pacienta vyhledejte případně lékařskou pomoc.

Úžeh

Úžeh, je přehřátí mozku způsobené přímým slunečním zářením. Vzniká tedy v důsledku dlouhodobého působení slunečních paprsků. Proto je nutné dbát zejména u dětí na dostatečnou pokrývku hlavy nebo pravidelné namáčení vlasů.

Úžeh většinou vzniká v kombinaci s úpalem. Těžká forma může způsobit otok mozku a následnou smrt. Příznaky úžehu jsou téměř stejné jako u úpalu, s tím rozdílem, že většinou nastupují zpožděně i o několik hodin, kdy už postižený může být dávno v chladnějším prostředí.

Jak pomoci?

Při úžehu postupujeme stejně jako v případě úpalu. Přesuneme pacienta do chladného a větraného prostředí a tělo chladíme. V tomto případě dbáme na neustále chladný obklad hlavy. Je třeba okamžitě začít doplňovat tekutiny, ideální jsou minerálky, ochranné iontové nápoje nebo lehce slaná voda. Při podezření na úžeh je vždy lepší kontaktovat lékaře a to zejména u starších osob, osob trpících srdečními chorobami či u malých dětí.

Zdroj: skinsight.com, kidshealth.org






Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Veselá omeleta s jarní cibulkou

(22 hlasů)

Omeleta plněná špenátem

(35 hlasů)

Omeleta se sýrem

(8 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat