Sport je prevencí demence. Když ale propukne, její průběh zrychluje

Zvláštní sportovní paradox ve vztahu k demenci objevili vědci z Oxfordu. Zatímco platí, že sport a pohybově aktivní životní styl jsou skvělou formou prevence Alzheimerovy choroby, pokud u člověka demence propukne a je v mírném či středním stadiu, aktivní sportovní život její průběh urychlí.

„Na základě těchto důkazů si nemyslím, že bychom měli ignorovat možnost, že cvičení může ve skutečnosti lidem s demencí škodit,“ uvedl k výsledkům kolegů z Oxfordu profesor Rob Howard z Londýnské univerzity.

Důkazy jsou překvapením pro všechny vědce, protože se myslelo, že cvičení průběh demence zpomalí, když bylo mnohokrát prokázáno, že je prevencí tohoto onemocnění.

„Ty výsledky jsou poněkud překvapující, protože bychom předpokládali, že cvičení bude mít pozitivní účinek,“ dodal doktor James Pickett z britské Alzheimerovy společnosti.

Neurologové se shodují, že je potřeba v daném tématu ještě provést řadu dalších výzkumů, a rozhodně nedoporučují veřejnosti, aby se přestala pohybovat. Pouze odborní lékaři ošetřující pacienty s demencí by měli vzít v potaz, že intenzivní sportovní životní styl může jejich pacientům uškodit.

Co cítíš?

Jak pro lékaře, tak samozřejmě pro laiky bývá poměrně složité první příznaky demence odhalit. K prvním signálům patří podle vědců neschopnost rozlišovat různé pachy. Kanadští neurologové prokázali, že když člověk není schopen odlišit vůči čerstvě upečeného koláče od výfukových plynů, znamená to, že jeho mozek postoupil do první fáze rozvoje Alzheimerovy choroby či jiného neurodegenerativního onemocnění.

Právě čichová zkouška u lékaře by mohla pomoci včasně podchytit rozvíjející se demenci, dokud je rozvoj jejích symptomů ještě léčitelný. Demence může bez povšimnutí probíhat až dvacet let. Jenže když je pak už definitivně prokázána, není možné její rychlý postup zastavit.

Vědci z McGillovy univerzity v Kanadě zjistili, že demence nejprve postihuje čichové neurony. A právě postižení olfaktorického systému by mohlo být známkou začínající demence.

„Tohle je poprvé, kdy byl někdo schopen jasně dokázat, že ztráta schopnosti identifikace pachů souvisí s biologickými ukazateli časného rozvoje tohoto onemocnění... To znamená, že jednoduchý čichový test nám může poskytnout informace o postupu tohoto onemocnění, výsledky jsou stejně přesné jako u mnohem invazivnějšího a náročnějšího testování mozkomíšního moku,“ tvrdí doktorka Marie-Elyse Lafaille-Magnan z Kanady.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:40
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:00
20 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:39

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat