Snídejte později a večeři si dejte naopak dříve. Urychlíte tím hubnutí

Britští vědci potvrdili, že čím později člověk snídá a čím dříve zároveň večeří, tím rychleji zhubne. Přitom může sníst poměrně slušné množství kalorií. Stěžejní je, aby dobu konzumace a trávení omezil jen na rozmezí několika hodin během dne.

Vědci z University of Surrey požádali skupinu hubnoucích, aby začala snídat o hodinu a půl později než obvykle, ale zároveň aby poslední jídlo dne snědla o hodinu a půl dříve než obvykle. Přitom nedošlo k omezení celkového příjmu kalorií. Jinými slovy, pokud byli zvyklí tito jedinci sníst veškerou denní stravu mezi osmou ranní a šestou večerní, teď to museli zvládnout mezi půl desátou dopoledne a půl pátou odpoledne. Srovnávací skupina hubla podle obvyklého plánu, tedy konzumovala stejné množství energie, ale v delším časovém úseku.

První skupina za deset týdnů zhubnula výrazně více než druhá skupina.

„To je velmi povzbuzující. Lidé mohou stále do určité míry jíst dost jídla tak, jak si přejí, ale stačí, když zkrátí časový úsek, v němž všechno toto jídlo spořádají. Netvrdím, že je to dokonalý recept, ale rozhodně je to významný objev z celé skládačky o lidském metabolismu a obezitě,“ tvrdí doktor Jonathan Johnson z University of Surrey.

Tělo nejlépe metabolizuje stravu kolem poledne, takže čím blíže se k němu přisune snídaně a večeře, tím méně kalorií skončí v tukových polštářích.

Tipy na ideální snídaně

Ačkoli všichni víme, že snídaně je nezbytnou součástí našeho každodenního života, někdy máme tendenci ji tak trochu nezdravě znevažovat. Například obiloviny spadají do jedné z nejoblíbenějších kategorií potravin současnosti. Některé z nich však mohou být plněny umělými barvami, zpracovanými cukry, konzervačními látkami a stimulátory chuti. Proto to zkuste trochu jinak.

Například chia pudink je výbornou volbou, která kontroluje hladinu cukru v krvi. Budete potřebovat 3 polévkové lžíce chia semínek, 1 šálek mléka (může být rostlinné), 1 šálek vody, javorový či jiný sirup, ořechy, semena, karob, skořici, vanilkový extrakt (zkrátka to, co máte rádi). Do dostatečně velké uzavíratelné sklenice nasypte chia a zalijte je vodou i kokosovým mlékem. Přidejte javorový sirup, skleničku uzavřete a dobře zamíchejte – protřepejte. Vložte do lednice a ráno dolaďte ořechy a tím, co máte po ruce.

Vejce jsou také klasikou, která patří na ranní stůl. Pokud máte rádi míchaná a držíte dietu, radši vynechejte slaninu a jinou uzeninu. Pro své potřeby volte dvě vejce, dva kusy celozrnného chleba a zeleninu v libovolném množství. Mimochodem, vařená vejce úžasně působí v kombinaci s avokádem. K ochucení přidejte mořskou sůl a pepř. Tyhle dvě složky jsou nabité bílkovinami, tuky a vlákninou.

Chcete něco méně tradičního? Co takhle banánové placičky! Na toto jídlo budete potřebovat pouze dvě složky – vejce a banán. Samozřejmě, trochu kakaového prášku nebo skořice nikdy nikomu neublíží, ale je to záležitost osobního vkusu. Takže, připravte si 1 velký banán, 4 vejce, popřípadě 1/2 šálku mandlové moučky, 1 lžičku vanilkového extraktu a 1/2 lžíce skořice. Smíchejte všechny přísady dohromady. Dejte pár lžic těsta na namazanou nízkoteplotní pánev a po chvíli obraťte. Můžete doladit oblíbenými ořechy.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek 19:19
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 18:37
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 17:33

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat