Jak nepřijít o energii na celý den? Začněte správnou snídaní!

Opětovné zvonění budíku, nutnost rychlého výskoku z postele, honem na sebe něco obléci, upravit se a utíkat do práce. Na pořádnou snídani zpravidla „není“ čas. Říkáte si, že je vaše tělo po několika hodinách spánku a předešlé vydatné večeři dostatečně posilněné na celé dopoledne? Omyl! V noci a ráno si tělo vezme energii ze zásob, ale na to, abychom metabolismus správně nastartovali a získali sílu na dopoledne a v podstatě i celý den, je nutné tuto energii vhodně doplnit. A k tomu potřebujeme správnou snídani.

I když podle posledních průzkumů obvykle snídá doma více než 3/4 Čechů, neznamená to však, že snídají dobře. Snídaně v podobě sekané s vlašským salátem či dvou balíčků sladkých sušenek může mít vyšší kalorickou hodnotu než je průměrná celodenní potřeba dospělého muže, k získání energie na celý den to však rozhodně nepomůže. Na to musí být snídaně vyvážená – bohatá na vlákninu, vitaminy a stopové prvky, obsahující málo nasycených tuků a přiměřené množství bílkovin. Ideálním základem takové snídaně je celozrnné pečivo. Má nízký glykemický index a obsahuje mnohem více vitaminů B, D a E, enzymů, minerálních látek a stopových prvků. Díky vysokému obsahu vlákniny je také prevencí celé řady nemocí a pomáhá ke snížení hladiny cholesterolu.

Spousty práce a hlavně času při přemýšlení nad zdravou snídaní vám ušetří volba správného celozrnného pečiva. Celozrnný pochoutkový chléb s vysokým obsahem přirozené vlákniny svým složením plně vyhovuje vysokým nárokům zdravé výživy.

Další možností je třeba šestizrnný chléb je vyrobený z kvalitní vícezrnné směsi, která obsahuje slunečnici, dýni a sezam. Nechybí ani žitná mouka známá svými prospěšnými účinky na oběhový systém člověka.

Velmi oblíbený je také  slunečnicový celozrnný chléb, který je plný cereálií, vlákniny a minerálních látek. Pro extra chuťový zážitek tento chléb obsahuje semínka slunečnice, která jsou navíc známá svými příznivými účinky na lidský organismus.

Rozhodli jste se tedy začít správně snídat? Dobře děláte, ostatně mnohé výzkumy již opakovaně prokázaly, že lidé, kteří kvalitně snídají, jsou méně unavení, nepropadají stresu a jsou štíhlejší oproti lidem, kteří snídani vynechávají. Tak tady je hned 5 tipů na zdravou a přitom rychlou a dobrou snídani.

Vegetariánská pochoutka

Suroviny:
* 2 plátky celozrnného žitného chleba, např. Penam z řady Fit den
* 1/2 avokáda
* trochu nastříhané vojtěšky nebo sojových klíčků
* cherry rajčátka
* sůl
* pepř
* citronová šťáva (nemusí být)
   
Postup:
Rozmačkanou dužinou z avokáda, kterou můžete i trochu pokapat citronovou šťávou, lehce osolte a opepřete. Namažte na celozrnný chléb. Tuto pomazánku posypte řeřichou nebo klíčky a na ně položte plátky nakrájeného rajčátka.

Nakonec vše přiklopte druhým plátkem chleba. Rozpulte, tak abyste získali dva trojúhelníky, které můžete spojit dohromady a ozdobit bazalkou.

Slunečnicový chléb s tvarohovou pomazánkou

Suroviny
* 1/2 tvarohu bez tuku
* 5 lžic bílého jogurtu
* 1 menší nastrouhaná mrkev
* 2 stroužky česneku
* 1 kávová lžička kvalitní hořčice
* sůl
* čerstvě mletý pepř
Vylepšení: 2 lžičky strouhaného parmazánu, 4 krajíčky celozrnného slunečnicového, chleba Penam, lístky salátu rukola

Postup
Tvaroh rozmíchejte společně s jogurtem, nastrouhanou mrkví, utřeným česnekem a hořčicí. Podle potřeby dochuťte solí a pepřem.

Pokud si chcete pomazánku ještě vylepšit, přidejte i strouhaný parmazán. Namažte ve velké vrstvě na celozrnné plátky chleba a ozdobte lístečky rukoly.

Chleba s tvarohovo-sýrovou pomazánkou

Suroviny
* celozrnný pochoutkový chléb Penam Fit den
* vanička nízkotučného tvarohu
* kostka taveného sýra
* 10 dkg 30% eidamu
* 10 dkg kuřecí šunky
* 5 lžic okapané sterilované kukuřice
* stroužek česneku
* malá cibulka
* sůl
* pepř
* mletá paprika
* paprika a lístky bazalky na ozdobení

Postup
Tvaroh utřete s kostkou taveného sýra. Nastrouhejte eidam, šunku nakrájejte na delší nudličky, utřete česnek a cibulku nasekejte najemno.

Vše smíchejte s tvarohem, přidejte okapanou kukuřici, osolte, opepřete a ochuťte mletou paprikou. Natřete na plátky chleba.

Chlebové lodičky

Suroviny
* 6 plátků chleba, např. Šestizrnný chléb Penam Fit den
* 12 plátků krůtí šunky
* několik listů hlávkového salátu
* vanička nízkotučného tvarohu
* kostka taveného sýra
* 12 silnějších plátků sýru eidam
* červená paprika
* sůl
* pepř

Postup
Papriku nakrájejte najemno, utřete s tvarohem a kostkou taveného sýra a opepřete. Chleba přepůlte a natřete tenkou vrstvou ušlehaného tvarohu.

Na něj položte list salátu, na něj plátek šunky, který naplňte lžící tvarohu a vytvarujte do podoby lodičky. Plátek sýra napíchněte na špejli a zapíchněte do lodičky jako plachtu.

Lehká vajíčková pomazánka na slunečnicovém chlebu

Suroviny
* celozrnný slunečnicový chléb
* 6 natvrdo uvařených vajec
* 1 menší najemno nakrájená cibule (jarní cibulka)
* kelímek bílého jogurtu
* kostka nízkotučného taveného sýra
* lžíce nízkotučné majonézy
* lžička hořčice
* sůl
* pepř

Postup

Vařená vejce oloupejte, najemno nakrájejt a smíchejte spolu s nasekanou cibulkou, bílým jogurtem, taveným sýrem a lžící majonézy. Přidejte sůl, čerstvě namletý pepř a lžičku plnotučné hořčice. Vše důkladně promíchejte a nechte v lednici cca 0,5 h odležet.

Podávejte na slunečnicovém chlebu Penam, posypané čerstvou pažitkou, případně ozdobené cherry rajčátkem a paprikou.
TIP Bety: Cvičíte, zdravě jíte, a přesto kila nejdou dolů? Poraďte se ZDARMA s naší dietoložkou Lenkou! Zeptat se jí můžete i na to, kde hledat motivaci k hubnutí!







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat