Nic vás nebaví a nejraději byste se neviděli? Zažeňte chmury jógou

V poslední době vás nic nebaví, schází vám motivace a nejradši byste se ani „neviděli“? Možná trpíte jen přechodnou úzkostí, nebo naopak dlouhotrvající poruchou psychiky, která se nazývá deprese. Co na ni zabírá? Antidepresiva vyměňte za Sudarshan Kriya jógu!

Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) se Česko dostalo mezi desítku nejdepresivnějších států Evropy. S akutním splínem se u nás potýká více než půl milionu lidí. Na druhém konci nelichotivého žebříčku stojí, možná překvapivě, Afričané. Například v Nigeru mají depresi pouhá 2,5 procenta obyvatel. Že by tam hodně meditovali? Tak možné je všechno, každopádně právě zmíněná meditace má v tomhle směru rozhodně co říct. Na depresi je totiž jako dělaná!

Místo pilulek dokonalé splynutí

Meditační praxe založená na dýchání se nazývá Sudarshan Kriya jóga. Autorem této techniky je Sudarshan Kriya, indický mistr, spirituální učitel, oblíbený humanitární lídr a mírový aktivista Guru dev Sri Sri Ravi Shankar. Uvedená dýchací technika pomáhá s těžkou depresí u lidí, kteří plně nereagují na antidepresivní léčbu, na což poukazuje studie z Perelman School of Medicine na Pensylvánské univerzitě. Dýchání uvolňuje skryté emoční a mentální bloky, jež se dlouho hromadí v našich tělech.

Není terapie jako terapie

S tak velkou částí pacientů, kteří plně nereagují na antidepresiva, je důležité nalézt nové cesty, jež nejlépe fungují pro každého člověka. Jedině tak se dá deprese porazit,“ říká psychiatr Anup Sharma, který se na výzkumu podílel. Právě on uvádí, že pacienti se symptomy deprese a úzkosti byli léčeni bez zřejmé pomoci. Po dvou měsících praktikování Sudarshan Kriya jógy se u všech 25 pacientů trpících závažnou depresivní poruchou snížilo průměrné hodnocení HDL skóre (Hamilton Depression Rating Scale), což samotné vědce překvapilo. Všichni zúčastnění se přitom „jen“ naučili jógové postoje, byli přítomní u meditací a cvičili Sudarshan Kriya jógu – to vše jednou týdně.

Za málo peněz hodně muziky

„Zde máme slibnou, levnější terapii, která by mohla sloužit všem, kdo bojují s touto chorobou,“ uvádí zmíněný odborník s tím, že Sudarshan Kriya jóga využívá řadu sekvenčních, rytmicky specifických dýchacích cvičení, které přivádějí lidi do hlubokého, klidného a meditativního stavu. Pomalé a klidné dechy se střídají s těmi rychlými a povzbuzujícími. I když je možné Sudarshan Kriyu praktikovat individuálně, obecně se udává, že účinky zdaleka nejsou tak intenzivní jako v případě skupinových sezení. Tak co, přijde vám to jako fajn řešení?







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat