15 maličkosti, které vám pomohou zhubnout. Kila půjdou dolů raz dva!

(2. díl) Pravidelně a zdravě jíst, nezapomínat na pohyb. Asi tak by se dala shrnout základní pravidla, jichž se musíme držet, chceme-li se zbavit kilogramů navíc. Pomoci nám však mohou i zdánlivé maličkosti.

1. díl článku: 15 maličkosti, které vám pomohou zhubnout. Definitivně!

9.   Kvalita vs. kvantita

Spousta dietářů má při snaze zhubnout velmi omezený jídelníček – takže je po nějaké (obvykle poměrně krátké) době začne nudit a oni se vrátí ke svým starým zvykům (díky čemuž přiberou víc než předtím). Aby vám něco podobného nehrozilo, sem tam si klidně dopřejte nějaké to oblíbené a nezdravé jídlo. Ovšem pouze v malém množství a v té nejvyšší dostupné kvalitě!

10.   Kde jíme

Jíst bychom měli pouze u jídelního stolu, rozhodně ne na křesle v obýváku, vestoje u kuchyňské linky, v posteli (romantická snídaně do postele je samozřejmě povolenou výjimkou), u stolu v pracovně apod. Podle jednoho z průzkumů totiž sníme až o 27 % jídla méně, pokud je konzumujeme na místě tomu určeném (což gauč u televize rozhodně není)…

11.   Co nandáme na talíř

Obraz rodinné večeře, při které se sejdou všichni členové domácnosti u velkého stolu, který se prohýbá pod mísami a pekáči s nejrůznějšími dobrůtkami, vypadá na první pohled jako idylka. Ovšem pokud se snažíte nějaké to kilo shodit, tento druh stolování byste měli raději opustit (samozřejmě tím nemáme na mysli, že nemůžete sezvat rodinné příslušníky, naopak). Namísto toho si raději vždy naservírujte na talíř potřebné množství jídla a odneste si jej ke stolu – zbytek nechte v hrncích v kuchyni. Pokud totiž nebudete mít možnost přidat si „po ruce“, pravděpodobně si nepřidáte.

12.   Jídlo, pak procházka

Že je chůze jedním z nejvhodnějších druhů pohybu, chceme-li zhubnout a zároveň nejsme fanoušky posiloven (a sportu obecně), potvrdila řada studií. Loni však jedna japonská přišla se závěry, že neefektivnější je procházka, která následuje bezprostředně po obědě či večeři. Takže jen co dojíte, vyrazte na 30minutový „výlet“ po okolí.

13.   Vsaďte na předkrm

Čím začít jídlo? Nejlépe předkrmem v podobě salátu nebo vydatné zeleninové polévky. Pak už nesníte tolik hlavního pokrmu, navíc váš organismus dostane důležitou porci vlákniny.

14.   Proč chci vlastně zhubnout?

Velmi zásadní otázka, již byste si měli položit a znát na ni odpověď. Správná motivace je totiž důležitým klíčem k úspěchu. Pokud je totiž důvodem vaší snahy o zhubnutí touha vecpat se do osm let starých džínů apod., nejspíš vám to moc dlouho nevydrží (aneb „no tak si koupím nové, no“). Zrovna tak byste neměli hledat motivaci k hubnutí v osobě někoho jiného (aneb „když zhubnu, tak se mu budu líbit“ – skončíte u „stejně to nemá cenu, když mě nemá rád takovou, jaká jsem“). V první řadě musíte vědět, že hubnete pro sebe, pro své zdraví a dobrý pocit. Na ničem jiném v tu chvíli nezáleží.

15.   Papír a tužka

Co budete dneska jíst? Určitě něco zdravého, lehkého… Ale co to bude konkrétně? Připravte si na každý den přehledný a jasný jídelníček a napište si jej. Pokud ho totiž budete mít černý na bílém, existuje mnohonásobně vyšší pravděpodobnost, že ho dodržíte, než když budete odkázáni jen na svou paměť a vůli.
TIP Bety: Cvičíte, zdravě jíte, a přesto kila nejdou dolů? Poraďte se ZDARMA s naší dietoložkou Lenkou! Zeptat se jí můžete i na to, kde hledat motivaci k hubnutí!







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

7 Příspěvků
Poslední příspěvek 16:26
2 Příspěvků
Poslední příspěvek 16:14

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat