Večerní cvičení je efektivnější u těch, kdo nevstávají brzy ráno

Ne každý člověk je skřivan, který vstává s prvními slunečními paprsky a cítí se hned fit na sportování. Řada lidí si ráda dopoledne přispí a ranní vstávání jim dělá problémy. Tzv. sovy by rozhodně neměly ráno sportovat. Naopak. Když skočí do tenisek večer a vyběhnou po západu slunce, bude jejich pohyb efektivnější. Tělo bude vyžadovat méně kyslíku na spalování a také bude účinněji trávit tuky. Obecně je cvičení později během dne efektivnější a člověk má větší výdrž než u cvičení krátce po probuzení.

Prokázali to vědci z Izraele, kteří provedli výzkumy na laboratorních hlodavcích a srovnali pak výsledky s testem u dvanácti dobrovolníků.

V hlavní roli biologické hodiny

Autoři použili hlodavce a nechali je cvičit v různých fázích jejich biorytmů. Myši, které cvičily ve fázi, která odpovídá lidskému večeru, vyžadovaly na svalovou práci méně kyslíku a nižší tepovou frekvenci. Cvičení bylo efektivnější a myši zvládly těžší výkony.

Lidé, kteří tak chtějí tréninkem své výkony zvyšovat a překonávat se, by měli spolehnout spíš na pohyb odpoledne či večer.

„Je docela dobře prozkoumáno a známo, že téměř každý aspekt naší fyziologie a metabolismu souvisí s biologickými hodinami,“ uvedl k výzkumu doktor Gad Asher z Weizmannova institutu věd v Izraeli.

Sova, nebo skřivan?

Výzkum podle autorů prokázal, že cvičení večer je mnohem efektivnější než cvičení po probuzení. Vyžaduje méně kyslíku a lépe spaluje tuky

„Musíte ale dobře zvážit, jestli jste ranní člověk, nebo spíš ten večerní. A podle toho si výsledky výzkumu trochu uzpůsobit,“ tvrdí dále autoři. Nemá smysl sportovat večer v době, kdy už skřivan dávno míří do postele. Naopak u sovy nemá smysl trénovat dopoledne, kdy ještě spí za chůze.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Toast s gorgonzolou

(35 hlasů)

Frittata s rajčaty

(12 hlasů)

Vaječná frittata se slaninou

(19 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat