Potravinám, které zpomalují metabolismus se raději vyhněte

Sladké snídaňové cereálie, produkty z bílé mouky či ochucené jogurty. Dopřáváte si je každý den? Za to by vás výživoví poradci ani v nejmenším nepochválili, neboť si jimi zbytečně narušujete látkovou přeměnu. Je tedy nejvyšší čas na revizi zásob!

O metabolismu se nejčastěji hovoří v souvislosti s jeho zrychlením, díky čemuž jde hubnutí „jako po másle“. Věděli jste ale, že existují i potraviny, které ho zpomalují? Konkrétně na tyhle si dejte velký pozor!

Produkty z bílé mouky? Nepřátelé štíhlých křivek

Není žádným tajemstvím, že bílé pečivo a ostatní pochutiny tvořené z „bledé mouky“ do dietního jídelníčku příliš nezapadají. Ale proč vlastně? Velké množství obsaženého lepku, škrobů a jednoduchých sacharidů metabolismu nejen nepomáhá, ale jeho funkcím doslova hází klacky pod nohy. Celou situaci zhoršuje i naprostá absence vlákniny, což zvyšuje šance na potíže s trávením, nepravidelné pohyby střev nebo hromadění nežádoucích toxinů.

Ani jogurt není tím, za koho se vydává

O konzumaci jogurtů se ve vědeckých kruzích čile diskutuje už pěknou řádku let. Vyhledáváte ty ochucené, protože vás láká jejich nižší cena? Takový nákup není vůbec důvodem k radosti. Podstatným negativem těchto mléčných výrobků je to, že v jejich složení není nouze o nejrůznější barviva, škroby, aromata a zahušťovadla, stejně jako o umělá sladidla. Závěry studie publikované v časopise Journal of Marketing naznačují, že tyto látky nejenže způsobují pocity hladu, ale zvyšují i riziko metabolického syndromu. Když už jogurt, tak podle odborníků ten řecký, z něhož takové hrozby nekoukají.

Snídaňové cereálie. Těm se raději vyhněte

Granola, kukuřičné lupínky či dětské cereálie v barevných krabicích opravdu nejsou ideální snídaně. Co je na nich špatně? I tyhle zdánlivě zdravé a prospěšné potraviny často překypují řadou zmíněných umělých sladidel a aditiv, přičemž představují i velký zdroj jednoduchých cukrů. Vzhledem k tomu, že většina lidí má nejvyšší hladinu inzulinu v ranních hodinách, dávka cukru navíc metabolismus pořádně přibrzdí.

Zdroj: https://www.eatthis.com/list-of-foods-that-slow-down-your-metabolism/, https://bestfornutrition.com/foods-that-slow-down-metabolism/







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden může být plný intenzivních emocí a hlubokého uvědomění. Pokud jste ve vztahu, možná budete cítit potřebu vyjádřit své pocity a touhy otevřeně. Nebojte se sdílet své myšlenky a snažte se pochopit i pohled svého partnera. To může po... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
67 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat