Tréninkem na maraton omládnou vaše cévy

Kardiologové z Londýnské univerzity tvrdí, že běh na dlouhé tratě má skutečně omlazující vliv na cévy a srdce. Vyšetřili stovku amatérů, kteří nikdy neběhali, před začátkem tréninku a přípravy na maraton. Po odběhnutí tohoto závodu vyšetření prokázalo, že cévy všech běžců omládly o pět let ve srovnání s obdobím před tréninkem. A krevní tlak se snížil stejně jako při užívání léků.

Vědci z Londýnské univerzity našli 138 osob, které nikdy neběhaly, ale rozhodly se trénovat na maraton. Tyto jedince pak sledovali šest měsíců od počátku přípravy na závod až po završení úsilí maratonem. Před začátkem tréninku a po uběhnutí maratonu kardiologové vyšetřili u dotyčných cévy s ohledem na jejich pružnost, množství plaku v nich usazeném a také krevní tlak.

U jedinců, kteří byli před započetím tréninku v nejhorší fyzické kondici, se projevily změny k lepšímu nejvýrazněji. A krevní tlak se u nich snížil stejně, jako kdyby užívali léky určené k léčbě hypertenze.

„Lidé, kteří mají nemocné srdce nebo jiné zdravotní potíže, by si měli nejprve promluvit s lékařem, než se rozhodnou uběhnout maraton. Ale u naprosté většiny lidí blahodárné účinky pohybu a cvičení výrazně převyšují rizika,“ tvrdí doktorka Charlotte Manisty z Londýnské univerzity.

A jaké jsou nejčastější běžecké chyby? Poznejte včas, kdy vám sport spíš ubližuje, než prospívá.

Au, můj krk!

Nemůžete pořádně otočit hlavou, protože vás bolí za krkem? Na vině může být fakt, že se při běhu díváte na nohy a ne před sebe. To vytváří nepřirozený nápor na krční páteř, která vám to dá patřičně najevo. Takže pěkně hlavu vzhůru a dívejte se rovně před sebe!

Chodidla v ohni

Bolavá chodidla, nárty a kotníky, to je další věc, se kterou se mnoho běžců-začátečníků potýká. Možná nad těmito „bolístkami“ máváte rukou s tím, že se to přece časem poddá, ale to může být chyba. S největší pravděpodobností si vaše nohy nerozumějí s vašimi běžeckými botkami. A tím si zaděláváte na řadu problémů…

Bez dechu

Ačkoli jste začátečník, rovnou se pustíte do náročných tratí a tempa, za které by se nemusel stydět ani profesionál? Pak nejspíš při běhu lapáte po dechu, píchá vás v boku, máte pocit, že se nemůžete nadechnout… Odborníci upozorňují, že takovéto běhání není nijak zvlášť účinnější, než když začnete zvolna, a jak se vám bude zlepšovat fyzička, budete přidávat. Jinak totiž hrozí, že se rychle vyčerpáte, budete bojovat s únavou, i když nesportujete, a běhu nakonec necháte.

Bez protažení

Možná jste slyšeli, že protažení před během či po něm nemá na efektivitu pohybu nebo bolavé svaly druhý den žádný větší vliv. Ačkoli v tomto aspektu nemají tak docela jasno ani odborníci, pravdou je, že protažení svalů před během se vyplatí. „Probudíte“ totiž svaly, rozproudíte krev a poběží se vám lépe.

Au, zase křeč

Někteří začátečníci se často nechají odradit křečí v noze, která je při běhu přepadne. není to nic neobvyklého a většinou mají křeče jednoduchý důvod – jste dehydratovaní. Takže nezapomeňte dodržovat pitný režim! A po běhu doplňte také chybějící elektrolyty.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

9 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:09
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:59
33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat