Římané holdovali burgrům již ve čtvrtém století

Když se řekne burger, vybaví si většina lidí americkou kuchyni. Mleté ochucené maso vytvarované do silnějších placiček opečených zprudka po obou stranách ale nevymysleli obyvatelé Nového světa. Recept si tam kočovníci přivezli z Evropy. V kuchyních řady národů, zvláště těch balkánských, totiž po staletí připravují obdobu těchto karbanátků. A začali s nimi Římané – minimálně ve čtvrtém – století. Což dokazuje recept z této doby.

Burger ze 4. století

V kuchařské knize Marka Gavia Apicia ze čtvrtého století byl nalezen recept Isicia Omentata, podle něhož se na přípravu burgerů smíchá mleté maso s jalovcem, vínem, piniovými oříšky a slanou rybí omáčkou. Tato směs se pak tvarovala do karbanátků a opékala na ohni. „Myslím, že když lidé pohlížejí na kuchyni Římanů, vycházejí nejdříve z Apicia,“ míní historička Rosemary L. Moore z University of Iowa.

Marcus Gavius Apicius proslul jako gurmán láskou k delikatesnímu vaření, jeho kuchařka však byla určena bohatým vrstvám. Podle historiků z Cambridgeské univerzity však kvůli politickým změnám a nájezdům vandalů během pátého století došlo ke změně jídelníčku Římanů.

„Na konci první poloviny pátého století vidíme změnu ve stravě populace, místo pokrmů bohatých na živočišné bílkoviny a dováženou pšenici, olivový olej, rybí omáčku a víno ze severní Afriky jsou to pokrmy více typické pro sedláky, tvoří je hlavně rostlinné bílkoviny z luštěnin a věci jako husté polévky a dušené pokrmy,“ tvrdí archeoložka doktorka Tamsin O’Connell z Cambridgeské univerzity.

Karbanátky

Karbanátky zaujímají na seznamu nejoblíbenějších českých jídel přední pozice. Existují v mnoha variantách – kapustové, rybí, sýrové a houbové, ovšem ty z mletého masa jsou klasikou, která nikdy neomrzí. A právě na ně se dnes zaměříme! Pořád jsou totiž fígle, které jste zatím nezkusili. Nebo ano?

Kouzelné ingredience pro lepší chuť

Do masové směsi na karbanátky bezpochyby patří cibule. Je to vše, co tam můžete přihodit? Co vás nemá, chuťové pohárky budou plesat blahem, když přimícháte i najemno nakrájenou kyselou okurku, nakládané kapie, olivy či feferonky – pro fanoušky pálivé chuti. Maso lze vylepšit i několika zrníčky hořčice, nasekanými mletými ořechy, nebo hrstí drcených kukuřičných lupínků. Kdo nevěří, ať to zkusí!

Zaručená křupavost? Jedině s důlkem

Vizitkou správně připravených karbanátků je jejich křupavost. Ale musejí být zevnitř krásně propečené! Jak toho docílit? Není nic snadnějšího. Stačí při tvarování mokrým prstem vytvořit malý důlek. Nemusíte se obávat, že by snad narušil vizuální stránku, při smažení totiž zmizí. Prohlubní se vám ale večeře propeče lépe a rychleji.

Odlehčená verze. Bez tuku a z trouby

Tenhle „recept“ jistě potěší všechny, kteří se pro vidinu štíhlejších křivek karbanátkům (s těžkým srdcem) vyhýbají. Je jasné, že nadměrné množství tuku není při dietě nic moc! Jde to ale i jinak. Naskládejte vytvarované kousky na plech vyložený pečicím papírem a vložte je do předehřáté trouby na 200 stupňů. Po dvaceti minutách si můžete pochutnat s menšími výčitkami. Nutno dodat, že ušetříte i drahocenný čas, který byste jinak prostáli u sporáku.

Nekalorický způsob číslo dvě. Vynechejte vejce

Už jste někdy zkusili nahradit vejce strouhanou syrovou bramborou? Chyba. Tak jsou karbanátky lehčí, a navíc se všechny potřebné ingredience krásně spojí. Odměnou za vaši odvahu bude šťavnaté a mnohem lahodnější maso. To si jistě necháte líbit!

Extra jemnost a nadýchanost. Díky mrkvi

Mrkev a karbanátky? To jde dohromady, jako nic jiného. Zapracujte kousek zeleniny do těsta a nechte se překvapit, co to udělá. Pokrm získá kořeněnou příchuť, bude nadýchaný, jemný a zkrátka nepopsatelný.






Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Kuře na paprice

(4 hlasů)

Rajská omáčka

(1 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Berane, týden 15. pro tebe v roce 2024 znamená úžasnou změnu nálady a energie. Zplanetárního hlediska se Mars, tvůj vládnoucí a pozitivní planeta, pohybuje do tvého znamení na začátku týdne. Toto přináší zvýšený po... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

78 Příspěvků
Poslední příspěvek 18:37
187 Příspěvků
Poslední příspěvek 18:29

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat