Obnova plic po čtyřiceti letech kouření

Prestižní vědecký časopis Nature publikoval velmi zajímavou studii vědců z Londýnské univerzity, kteří se zabývali účinky kouření na buňky plic. Ti sice opět potvrdili, že kouření působí zhoubné změny v DNA buněk dýchací soustavy v obrovském rozsahu. Tedy kouření poškozuje buňky a programuje je k tomu, aby z nich vznikly zárodky nádorů. Ale šokujícím objevem je, že i po mnoha letech kouření – dokonce i po čtyřiceti – se plíce stále dokážou obnovit. Přestat kouřit tak má smysl kdykoli.

Buňky v ohrožení

Nejvíce postiženy jsou výstelkové buňky dýchacích cest a plicních sklípků. Ale mezi nimi zůstávají některé buňky nedotčeny. Jako by se skrývaly v protiatomovém krytu. Jakmile člověk přestane kouřit, tyto buňky zahájí obnovu. Začnou se množit a nahrazovat buňky poškozené. Kuřák ale musí přestat včas – což může být u každého jedince jinak dlouhá doba kouření – aby se poškozené buňky nezvrhly v rakovinu a ty nepoškozené stihly plíce obnovit.

Poškození DNA

V kouři jsou obsaženy tisíce škodlivých látek, které poškozují DNA v buňkách dýchací soustavy. Některé buňky vlivem těchto toxinů mají až deset tisíc změn v genetické informaci. To je časovaná bomba. Stačí, aby se taková buňka začala nekontrolovaně množit a imunitní systém ji nezničil. Pak vzniká rakovina.

„Takové buňky můžete vnímat jako malé časované bomby čekající na další zásah, který je nastartuje k rozvoji nádoru,“ vysvětluje pro BBC doktorka Kate Gowers z Londýnské univerzity.

Co se stane, když přestanete kouřit?

Proč některé buňky zhoubným účinkům škodlivin z kouření odolávají, není jasné. Nicméně, když někdo přestane kouřit, začnou růst a nahrazovat poškozené buňky.

„Na něco takového jsme nebyli vůbec připraveni. Je tam populace buněk, která tak nějak magicky nahradí výstelkové buňky dýchacích cest. Jedním z pozoruhodných poznatků je, že pacienti, kteří přestanou kouřit, i když po čtyřiceti letech, mají tyto regenerační buňky, které zůstaly nepoškozené kouřením,“ tvrdí doktor Peter Campbell pro BBC News.






Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Lasagne

(2 hlasů)

Želví maso

(2 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:18
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:59
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat