Pohled na vodní hladinu uklidňuje mysl

Letos to místo písčité pláže Jadranu vidíte na stanový kemp někde na Mácháči, Lipně nebo Slapech? Není důvod ke stížnostem. Skvěle se tam vyspíte, uklidníte od stresu a podpoříte kreativní myšlení!

Kvůli pandemii koronaviru řada lidí na plánovanou dovolenou k moři nevyrazí. Patříte mezi ně také? Je pravda, že před cestováním do zahraničí epidemiologové dost důrazně varují, ovšem prázdniny si přece můžete užít i v Čechách. A že tím chtě nechtě musíte vzít zavděk, protože vám vlastně nic jiného nezbývá? Dívejte se na to z jiného úhlu. On má totiž výlet k rybníku či jezeru nesporné výhody pro zdraví.

Když je voda terapeutem

Poznatky studie zveřejněné v akademickém magazínu Journal of Environmental Psychology sdělují, že blízkost vody má na lidské podvědomí nevýslovně uklidňující vliv. Je v podstatě jedno, zda se na mokrý přírodní útvar budete jen dívat, potápět se v něm nebo plavat. Jeho terapeutické schopnosti zaregistrujete v plné síle prakticky okamžitě.

„Všechno je to v hlavě. Lidský mozek začíná poměrně rychle reagovat na životní prostředí. Proto se cítíte uvolnění, šťastní a nabití novou energií. Tento zajímavý efekt nazýváme modrou myslí,“ vysvětluje spoluautor zmíněné studie J. Aaron Hipp, který jako psycholog působí na Washingtonské univerzitě. Podobně to vidí i další odborník na slovo vzatý.

Chybí vám inspirace? Smočte si nohy

„Když jste u vody, snadno se dostanete do mírně meditativního stavu. Tak se zbavíte stresu, přičemž vaši mysl doslova zaplaví pocity štěstí, harmonie a relaxace. Rovněž tak můžete inspirovat svou kreativní tvořivost a stabilizovat si tepovou frekvenci,“ domnívá se uznávaný americký mořský biolog Wallace J. Nichols, který na toto téma vydal úspěšnou knihu. Pohled na vlnky ledabyle tančící ve větru vám však dokáže pomoci i s nespavostí.

Zapomeňte na prášky, ustelte si ve stanu

„Již mnoho výzkumů prokázalo, že lidé, kteří pobývají v přírodě, mají mnohem lepší spánkové cykly. Stačí se jen na chvíli zastavit a naplno vnímat všechny zvuky, vůně a barvy,“ doporučuje americký neurolog a specialista na spánek Christopher Winter. No vida, teď už se na dovolenou v našich českých končinách možná konečně začnete těšit…






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
4 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat