Obezita před čtyřicítkou vede častěji k předčasnému úmrtí

Čím je člověk starší, tím méně závažné jsou důsledky obezity na jeho zdraví. A platí to i naopak. Čím je člověk mladší, tím hůř pro jeho zdraví a délku života, pokud má nadváhu a je obézní. Vůbec nejhorší je obezita u adolescentů. A lidé, kteří si udrží normální váhu do čtyřicítky, vyhráli. Pokud je totiž člověk obézní už před touto věkovou hranicí, umírá dvakrát častěji předčasně.

A nejhorší je obezita především břišní. Takže nejde ani tak o BMI, ale o množství tuku v oblasti od hrudníku po kyčle. I když se člověk jeví jinak poměrně štíhlý, nadbytek tuku v této oblasti má zhoubné účinky na oběhovou soustavu a zvyšuje riziko diabetu typu 2. A také dvakrát zvyšuje riziko předčasného úmrtí. Pokud je člověk obézní v této části těla v období mezi dvacátými a čtyřicátými narozeninami.

„Výsledky naší studie naznačují, že máme velkou možnost zlepšit zdraví populace primární a sekundární prevencí obezity především u mladších ročníků,“ tvrdí docent Andrew Stokes z Bostonské univerzity.

Z jeho studie také vyplývá, že nikdy není pozdě začít cvičit a zdravě se stravovat a zhubnout. I u osob, které jsou obézní před čtyřicítkou, ale začnou cvičit a zhubnou, se riziko předčasného úmrtí opět sníží na polovinu. Jako u těch, kteří mají normální postavu celý život.

Dieta versus cvičení: Co je pro hubnutí lepší?

Ke štíhlejšímu tělu je nutné se projíst

Jídelníčku se držte, i když je víkend, nebo vyrazíte s přáteli na oběd. Tímto způsobem nemusíte běžet 10 kilometrů denně či podstupovat 60 minut bikram jógy jen proto, že jste neodolali obrovskému kusu velmi sladkého dortu. Jídlo však v žádném případě nevynechávejte. Hladovění je živnou půdou pro odbourávání svalové hmoty. A jakmile o svalovou hmotu přijdete, rychlost metabolismu se zpomalí. To je proto, že vaše svaly jsou tam, kde je přítomen vysoký počet mitochondrií. (Mitochondrie jsou buněčné organely, které pomáhají přeměnit glukózu na energii.)

S menším svalovým objemem ve vašem těle se také sníží počet mitochondrií. Výsledkem je opět zpomalení metabolismu. Abyste tomu zabránili, musíte cvičit. Ve skutečnosti je nejlepší smíšený pohyb. Tři dny intenzivního tréninku a 2–3 dny kardio pohybu je to, na co byste se měli v ideálním případě zaměřit. Ale je tu ještě jedna věc, o které byste měli vědět.

Věk jako přítěž?

S přibývajícími léty není vhodné praktikovat cvičení, které poškodí zdraví kostí a představuje riziko pro váš život. Také buďte ostražití na příjem cukru a soli. Se stárnutím se začíná objevovat mnoho zdravotních problémů, jako je diabetes, hypertenze a kardiovaskulární problémy. A za velkou součást ochrany před těmito potenciálně život ohrožujícími chorobami se považuje právě složení jídelníčku.

Není pozadí jako pozadí

Suma sumárum, dieta je velmi důležitá, pokud jde o hubnutí, protože účinek cvičení se vyruší v momentě, kdy se přestanete starat o to, co konzumujete. Další věcí je, jak tělo, které se hýbe, vypadá. Bývá zpevněné a atraktivnější. Vezměte si třeba takový zadeček.

Při dřepech nebo i joggingu se krásně tvaruje, je sexy, kulatý a pevný. Naproti tomu, ten, kdo sice ukázkově jí, ale nic nedělá, ho má povislý a neatraktivní. Takže, co vyhraje? Dieta, nebo cvičení? Přirovnejte si to ke slunci a měsíci. Bez jednoho i druhého by na světě nebyla rovnováha. Podobně to funguje právě i s jídlem a pohybem, jenom v trochu jiném poměru. Nezapomeňte na pravidlo 80/20, které říká, že 80 procent vašeho úsilí by se mělo týkat talíře, zbylých 20 procent je pohyb.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Lasagne

(2 hlasů)

Čočka na kyselo

(3 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat