Fyzická aktivita dokáže tlumit deprese

Existuje mnoho přístupů k depresi a její léčbě. Zatímco před pár lety se věřilo, že na tuto poruchu pomáhají jen speciální předepsané medikamenty, dnes se začínají otevírat i jiné cesty. A jednou z nich je půlhodinové cvičení pětkrát týdně!

Deprese. Jak ji vlastně charakterizovat? Je to dlouhotrvající porucha psychiky, jež se projevuje neschopností prožívat radost, pokleslými náladami, patologickým smutkem i nedostatkem motivace. Jinými slovy –⁠ pacient pociťuje beznaděj, zmar a vinu, která jde ruku v ruce s únavou a sníženou sebedůvěrou. Aktuální statistiky uvádějí, že různou formou deprese trpí ve světě více než 370 milionů lidí. Jenže co léčba? Poslední dobou se začalo mluvit o tom, že i velké splíny lze jednoduše vypotit. Vážně může něco takového fungovat?

Sportem ku zdraví. Fyzickému i psychickému

Američtí odborníci z Michiganské státní univerzity provedli šetření, do kterého zahrnuli bezmála 300 jedinců sledovaných na klinice duševního zdraví. Pro účely tohoto výzkumu respondentům doporučili, aby se pravidelně věnovali fyzické aktivitě, která jim bude nejpříjemnější. Někdo zvolil obyčejnou chůzi, zatímco jiný si troufl na mírnější běh, cyklistiku, jógu nebo plavání. Po čase se experti vyptávali na pocity zúčastněných i to, zda pohyb spustil nějaké pozitivní změny v jejich životě. Jak to dopadlo? Dalo by se říct, že hodně překvapivě – a to pro všechny.

Kdo se hýbe, nesmutní

Celých 85 procent dobrovolníků se totiž vyslovilo, že cvičení skutečně pomohlo zlepšit jejich náladu i úzkost, což je klíčová informace, z níž mohou těžit pacienti i terapeuti.

„Naše poznatky jednoznačně potvrzují, že fyzická aktivita je pro zmírnění mírné až středně těžké deprese opravdu velice účinná. Pokud ji člověk bude provozovat alespoň 30 minut, a to pětkrát týdně, věřím, že se ocitne na nejlepší cestě k plnému uzdravení,“ domnívá se jedna ze spoluautorek průzkumu Marcia Valenstein, která je psychiatričkou působící na výše zmíněné instituci.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
4 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat