Vyšší tepová frekvence může značit začínající depresi

Němečtí kardiologové zjistili, že lidé s depresí mají vyšší srdeční tepovou frekvenci. A to nejen ve dne, ale také v noci. Zatímco u zdravých lidí během spánku tep poklesá, u osob trpících depresí nikoli. Údaje z Holterova monitorovacího přístroje, který sbírá data o tlaku a tepu během čtyřiadvaceti hodin, by mohly sloužit ke včasné diagnostice deprese.

Holterův přístroj se používá u osob s podezřením na onemocnění oběhové soustavy. Ale protože se v činnosti srdce odráží také celá řada dalších problémů jiných částí těla, výsledky vyšetření tepu a tlaku můžou být diagnostickou metodou i u jiných onemocnění. Platí to právě o depresi.

Podle kardiologů z Univerzity Johanna Wolfganga Goetheho mají totiž lidé s depresí vyšší tepovou frekvenci o deset až patnáct tepů za minutu. A tato frekvence výrazně neklesá ani během noci, zatímco u zdravých osob v noci tepová frekvence klesá.

„Normálně je během dne tepová frekvence vyšší a během noci nižší. Je zajímavé, že deprese tlumí noční pokles tepové frekvence. A podle tepu lze tedy včas odhalit osoby, které jsou ohroženy rozvojem deprese,“ tvrdí doktorka Carmen Schiweck z Univerzity Johanna Wolfganga Goetheho.

A jak můžete zkrotit podzimní deprese?

Útulný a komfortní domov

O tom, že na podzim trávíme podstatně více času uvnitř než venku, není pochyb. Už proto je ale důležité si z interiéru vytvořit takové místo, kde vám bude dobře. Přeneste si tedy domů trochu podzimu z venku, vytvořte hřejivé dekorace a uzpůsobte si obydlí tak, aby vás uklidňovalo. Své udělají například nové závěsy či potahy, hřejivé deky a svíčky.

Více času na čtení

Čtení je bezesporu honosný koníček, který vám umožní se alespoň na chvíli odpoutat od reality a prožívat jakýkoli příběh, který je zrovna na stránkách před vámi. V dnešní uspěchané době na něj však bohužel většina lidí nemá čas, a tak vám kolikrát čtenáři poví, že toho vlastně nejvíce stíhají přečíst po cestě do práce či těsně před spaním. Ale ruku na srdce, kdo nemiluje podzimní odpoledne strávené s dobrou knihou? Zapracujte tak na komfortním čtenářském koutku u sebe doma, pořiďte si kvalitní lampičku a tradiční ušák, který byl již v dobách minulých navržený právě pro náruživé čtenáře. Samozřejmostí je ve čtenářském koutku také huňatá deka, vlněné ponožky a šálek dobrého čaje a my vám garantujeme, že takto strávený den nabere úplně jiné obrátky.






Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Omeleta s jarní cibulkou

(31 hlasů)

Omeleta s našlehanou ricottou

(21 hlasů)

Hruškové lívanečky

(29 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat