Ušní maz je zrcadlem stavu vaší psychiky

Jaké míře stresu člověk čelí nebo jestli u něj začíná deprese, dokážou vědci z Londýnské univerzity vyčíst z ušního mazu. O metodě teď píší v odborných časopisech. Jedná se o analýzu koncentrace stresového hormonu kortizolu v ušním mazu. A stačí jej nabrat tyčinkou a poslat do laboratoře. Kortizol je totiž v ušním mazu poměrně stabilní.

„Myslíme si, že by se takto dala měřit také hladina glukózy a množství protilátek proti SARS-CoV-2, které se hromadí v ušním mazu,“ tvrdí doktor Andres Herane-Vives z Londýnské univerzity.

Kortizol jako stresový hormon nevadí, když se vyloučí v těle nárazově a jeho hladina pak opět klesne. Ovšem při konstantním dlouhodobém stresu je jeho hladina v krvi vyšší po delší časové období, což má zhoubné účinky na buňky a tkáně. Kortizol při dlouhodobém konstantním působení zvyšuje riziko obezity, diabetu typu 2, chorob srdce a cév, a dokonce i rakoviny. Většinou se jeho hladina stanovuje vyšetřením krve (v akutním případně) nebo z vlasů, kde se zaznamenává dlouhodobá stopa. Jenže tato analýza je náročnější.

„Odběr ušního mazu lze provést doma, bez stresu. Navíc hladina kortizolu v ušním mazu je stabilnější, testování z něj je rychlejší, levnější a účinnější,“ tvrdí doktor Herane-Vives z Londýnské univerzity.

Produkce ušního mazu

Ušní maz je nažloutlá až světle hnědá tělní tekutina, která vzniká ve zvukovodu. Vzniká smícháním produktů žlázek, které se nachází v kůži, s odumřelými buňkami, chlupy a různými vnějšími nečistotami. Vzniklý maz se automaticky posouvá směrem k zevnímu ústí zvukovodu a je z těla vyloučen.

Čím je tak přínosný

I když je ušní maz poněkud nepříjemný, v uchu má ochranou funkci. Chrání citlivou kůži vnějšího zvukovodu a vytváří ochrannou vrstvu proti infekcím a udržuje ucho v tom správném prostředí. Dalo by se říci, že v uchu udržuje tu správnou vlhkost.

Šetrné čištění

Ucho je velmi citlivý orgán a při odstranění ušního mazu by se mělo postupovat velmi šetrně. Někteří odborníci dokonce odsuzují i vatové tyčinky, ale pokud jsou použity šetrně a nejsou zaváděny hluboko do zvukovodu, je jejich použití bezpečné. 







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat