Zaměřte se na kvalitní spánek

Kvalitní spánek jde ruku v ruce se spokojeností. Tak proč si svou náladu zbytečně kazit nekvalitním spánkem?

Někdy máme tendenci o efektivitě spánku pochybovat, zvlášť když se ráno po 8 hodinách vyspávání probudíme unavenější než večer. 
Dostatečný a kvalitní spánek je jedním ze základních faktorů pro to být:

1 úspěšný sportovec

2 produktivní zaměstnanec

3 zdravý člověk

4 spokojený člověk

5 Snadnější kontrola hmotnosti

Hladiny hormonů se prokazatelně mění Při spánkové deprivaci. Jsou to hormony, které v těle navozují pocit hladu a sytosti (leptin, ghrelin). Pokud jste spali málo, nebo nekvalitně, je možné, že za následující den sníte podstatně více jídla než normálně.

Z dnešních studií víme, že lidé, kteří spí málo, trpí častěji obezitou oproti těm, kteří spí dostatečně. Důvody jsou jasné, jedním z nich je změna hladin hormonů, které v těle navozují pocit hladu a sytosti, zároveň únava pramenící z nevyspání dost výrazně snižuje pravděpodobnost, že další den zakončíte nějakým sportovním výkonem

Lepší koncentrace

Pokud jste dostatečně odpočatí, budete se v práci lépe soustředit a budete více produktivní. To je jasné asi každému, kdo se někdy na spánku výrazněji ošidil a následující den musel vykonávat práci, u které je třeba intenzivně přemýšlet.

Lepší sportovní výkonnost

Spánek a správný odpočinek vede k rychlejším reakčním časům a také k lepším výkonům – což je ideální pokud se chcete v něčem zlepšovat.
Také spánkem podporujeme regeneraci, která je extrémně důležitá, hlavně při sportu! Díky spánku se vám v noci „opravují“ poškozené tkáně.

Prevence před depresemi

Je dokázáno, že as 90 % lidí, kteří trpí depresí mají nedostatek spánku! To je až šokující údaj. Může to být například i kvůli neschopnosti usnout, která nás jak všichni víte přivádí k šílenství. Ideální čas spánku je 7–9 hodin za den.

Závěr

Spánek je nedílnou součástí zdravého životního stylu, který bohužel je mezi lidmi podceňovaný. Ve skutečnosti je ale pro nás nejen zdravý, ale také prospěšný v tom smyslu, že díky němu můžeme být produktivnější, výkonnější a třeba také šťastnější.






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Nový horoskop Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat