3 netradiční ingredience do vaší zdravé kuchyně

Hledáte inspiraci do zdravé kuchyně? Nabídka surovin je opravdu široká, stačí vědět, do jakého regálu sáhnout. V tomto článku jsme pro vás vybrali tři netradiční suroviny a přidali tři recepty, které si z nich můžete připravit. Seznamte se s mungo fazolkami, amarantem a quinoou.

Všechny zmíněné suroviny přitom nejsou nijak nedostupné. Snadno je seženete v jakékoli zdravé výživě nebo ve větším supermarketu.

Další recepty s těmito skvělými surovinami pak naleznete na kulinářském serveru Recepto.cz.

Mungo fazolky

Mungo fazolky jsou skvělou volbou pro všechny, kteří hledají náhradu za fazole nebo jinou luštěninu. Tato drobná zelená semena jsou totiž nejen výborná na chuť, ale také obsahují několikanásobně víc vitamínů a minerálů než fazole obyčejné. Jejich specialitou je zejména vápník, hořčík, železo, draslík a vláknina. Konzumovat se dají jak uvařené fazolky, tak klíčky

Recept na mungo placky

Asi hrnek fazolek a dvě lžičky rýže namočte přes noc do vody. Poté přidejte nakrájenou menší cibuli, menší chilli papričku, kmín, sůl a pepř a všechno rozmixujte. Tekuté těsto pečte na pánvi bez oleje. Stačí nanést těsto naběračkou a rozprostřít jako palačinku.

Amarant

Přesuneme-li se od luštěnin jinam, můžete ve zdravé výživě snadno narazit na tzv. amarant. I on je bohatý na železo, vápník, hořčík a další minerály, ale také bílkoviny. Navíc neobsahuje lepek, čímž dále jen utvrzuje v tom, že byl pojmenován správně.

V indiánské řeči totiž amarant znamená nesmrtelný, protože posiluje organismus jako málokterá obilnina. Setkat se amarantem můžete v několika podobách, většinou ale převládá amarantová mouka.

Recept na zeleninu v amaratnu

Připravte si vybranou zeleninu, např. brokolici, papriku nebo mrkev. Brokolici otrhejte na růžičky, mrkev a papriku nakrájejte na proužky. Asi 120 g středně hrubé amarantové mouky smíchejte se lžičkou řeckého kmínu, trochou soli, lžičkou kurkumy, třemi vejci a 120g jogurtu. Vznikne těstíčko, ve kterém můžete zeleninu obalovat. Vše zprudka krátce smažíme a můžeme podávat.

Quinoa

Poslední surovina, kterou vám dnes představíme, nese název quinoa, možná ji ale budete znát pod českým názvem merlík. Tento výborný zdroj vlákniny, fosforu, železa a dalších minerálů skvěle zastoupí luštěniny nebo rýži. Navíc dělá velkou konkurenci i předchozímu amarantu, protože také neobsahuje žádný lepek.

Recept na quinou s ořechy

Předem namočenou quinou dejte asi na 15 minut vařit. Mezitím si nakrájejte papriku, mrkev či jinou zeleninu a vyloupejte čerstvý hrášek. Zeleninu dejte na pánvi zprudka osmahnout, a pak ji přimíchejte do uvařené quinoi, kterou ještě osolte a opřete. Nakonec přimíchejte i trochu najemno nasekané petrželové náťky a nandejte na talíř. Tam posypte trochou opražených burských ořechů.

Chutnalo vám? Vyzkoušejte i další recepty ze serveru Recepto.cz. Pro štíhlou linii můžeme doporučit například recepty z kuřecího masa a pro mlsné nenechavé jazýčky zase celou řadu skvělých moučníků.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
4 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat