Sedmero pro shazování kil po Vánocích: Zhubněte s triky celebrit!

Ráda byste konečně dodržela novoroční předsevzetí, ale stále hledáte ten správný recept? Změnit své stravovací návyky po Vánocích může být obtížné. Tělo je zlenivělé a špatně se dostává zpět do kondice. Zeptali jsme se proto odborníka z řad nejpovolanějších, trenérky českých celebrit a odbornice na zdravý životní styl, Hanky Kynychové, jak hubnout po Vánocích a jaké triky budou platit i na nás, „obyčejné smrtelníky?“

1. Mějte motivaci a stanovte si konkrétní cíl

Zamyslete se, čeho chcete povánočním hubnutím dosáhnout? Toužíte se pouze zbavit svátečních kilogramů? Zcela změnit stravování? Posílit své zdraví? Zpevnit postavu? Nebo se prostě jen cítit lépe?

„V současnosti ke mně chodí jedna z českých hereček, která čeká miminko. Líbí se mi na ní, že svoji disciplínu z divadla a seriálů přinesla i do těhotenství a myslí na to, že chce i po porodu vypadat brzy dobře, aby mohla hned zpět před kameru. Zkrátka a dobře – má motivaci a pevně stanovený cíl. A to vám pomůže nejen po Vánocích,“ popisuje své zkušenosti Hanka Kynychová.

2. Změňte svůj životní styl – postupně

Nyní máte motivaci a cíl, ale cítíte, že se nemůžete hnout z místa. Zhubnout a změnit stravovací návyky není snadné, protože je to proces, ke kterému musíte přistupovat komplexně. Udržení optimální váhy je spojeno s celkovou změnou životního stylu. Ten souvisí se vyváženou stravou začínající snídaní, pravidelnou přiměřenou sportovní aktivitou, ale i uměním relaxovat a pozitivním přístupem k životu. Vydejte se ke změnám po malých krůčcích a brzy uvidíte obrovský pokrok.

Pokud chcete zhubnout a váhu si udržet, musíte se soustředit na malé a postupné změny, které dokážete dodržovat dlouhodobě. Zvolte si vždy jednu menší změnu a ve chvíli, kdy je pro vás automatická, přidejte další. Pokud budete chtít změnit všechno najednou, vystavujete se nebezpečí, že sklouznete zpátky ke svým starým zvykům,“ radí Hanka.

3. Snídaně je základ

Den musíte začít vydatnou snídaní. Pokud snídani vynecháte, nenastartujete svůj metabolismus a pomalý rozjezd čeká také váš mozek, protože mu bude chybět potřebná energie. Dopřejte svému motoru potřebné snídaňové palivo a uvidíte, že budete mít mnohem lepší náladu hned od rána.

„Vyzkoušejte ke snídani celozrnné cereálie (např. Nestlé Fitness), které obsahují vlákninu, která působí na peristaltiku střev a cukry, které vám dodají energii,“ doporučuje Hanka.

Hančina oblíbená snídaně aneb vyberte si tu svou!:

• Cereálie se sójovým nebo rýžovým mlékem, miska ovoce (grep nebo pomeranč) a sezamová či lněná semínka
• Miska ovoce a cereálií zalitá medem
• Jogurt bez laktózy, cereálie, banán
• Ovčí jogurt, stévie, cereálie

4. Připravte si jídlo sebou

„Mám zkušenost, že celebritám nejvíce vyhovuje příprava jídla na celý den s sebou. Netvrdím, že bylo jednoduché přesvědčit naše české tváře, aby si vařili den dopředu do krabiček. Vždy ale tento způsob zdravého a pravidelného stravování zabral,“ říká Hanka.

Mějte zkrátka kontrolu nad tím, co jíte. Pokud máte alespoň špetku času, sestavte si krabičku doma sami. Doplňte ji kupříkladu již o hotové cereální tyčinky sebou a nezapomeňte na správný pitný režim. Vždy minimálně začněte vydatnou a správnou snídaní, která v sobě zahrnuje cereálie, mléčný produkt a ovoce.

„Pro mě je důležité si do své krabičky dát potravinu, kterou si sama koupím a sama si ji připravím. Tento názor se mnou pak téměř všechny tváře, které jsem trénovala, sdílely. Pokud vám zbyde něco ze snídaně, můžete to velmi elegantně použít jako svačinu,“ doplňuje Hanka.

5. Hlavně nehladovět

Zjistěte si energetické nároky vašeho organismu u výživového poradce, vyplatí se to. Tělo využívá energii na zvládnutí fyzických aktivit, zároveň však vynaloží celé 2/3 energetického příjmu na udržení tzv. bazálního metabolismu. Jedná se o energii, kterou tělo potřebuje k zajištění základních životních funkcí. Hodnota bazálního metabolismu je dána věkem, pohlavím a stavbou těla.

„Když svému tělu nedáte dost energie, aby mohlo správně fungovat, vyhodnotí to jako stav ohrožení a zpomalí svůj metabolismus. To může vést z dlouhodobého hlediska k přibývání tolik nechtěných kilogramů,“ vysvětluje Hanka nebezpečí snižování energetického příjmu.

Příklad:
Žena s bazálním metabolismem o hodnotě 6000 kJ přijímá denně stravu energetické hodnoty 8500 kJ. Váha ženy se nemění, její energetický příjem a výdej je tedy v rovnováze. Aby zhubla 1,5 až 2 kilogramy tuku měsíčně, potřebuje vytvořit denní energetický deficit mezi příjmem a výdejem 2000 až 2500 kJ. Pokud celkový denní energetický výdej organismu naroste přidáním pohybové aktivity, její jídelníček tedy není třeba výrazně měnit.

6. Využijte novoročního šílenství

Povánoční hubnutí má jednu velkou výhodu – hubneme skupinově. Je tedy mnohem jednodušší začít a navzájem se motivovat s kamarádkou. Můžete se navzájem popohánět, která dosáhne lepších výsledků nebo se jen podporovat a užít si společně strávené chvíle.

7. Cvičte jinak

Po Vánocích jsme všichni zlenivělí, polámaní a zkrácení od věčného sezení u pohádek a na návštěvách. Důležité je zařadit cvičení, které nám nastartuje metabolismus, ale i posílí unavené svalstvo.

„Pro zrychlení metabolismu zařaďte aerobní spalovací cvičení – H.E.A.T., běh, rychlochůze, spinning, aerobik a další. Dále je nutné posilování, aby se svalstvo dalo do kondice. Doporučuji například bosu a jiné balanční pomůcky. Hledejte takové cvičení, které vás bude bavit a vyhovuje vám. Jen tak se přimějete cvičit pravidelně.“







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

21 Příspěvků
Poslední příspěvek 18:59
6 Příspěvků
Poslední příspěvek 18:47
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 18:44

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat