Sex, nebo peníze? Co vás udělá víc šťastnými?

Když někomu položíte otázku, co dotyčného dělá víc šťastným, a dáte mu na výběr pouze dvě možnosti: sex nebo peníze, pravděpodobně bude minimálně minutu váhat. Co myslíte, jaká bude odpověď?

Po analýze údajů sexuální aktivity 16 000 lidí, kterou provedli ekonomové David Blanchflower a Andrew Oswald z University of Warwick v Anglii, vyšlo najevo, že sex na lidi působí tak silně a pozitivně, že převyšuje pocit z dobře vykonané práce a tučného bankovního konta. Sexuální štěstí tihle dva dokonce převedli na peníze!

Pohlavní styk jednou měsíčně až jednou týdně prý odpovídá množství štěstí vygenerovaného tím, když průměrný Američan dosáhne na roční příjem 50 000 dolarů, což je v přepočtu asi 957 000 korun. „Tady vidíme důkazy, že peníze přinesou nějaké množství štěstí, ale ne tolik, kolik si ekonomové mysleli," říká Blanchflower pro portál WebMD.

Princ a chuďas. Jaký je mezi nimi rozdíl?

Dokument Davida a Andrewa s názvem "Peníze, sex a štěstí: empirické studie", kterou zveřejnil Národní úřad pro ekonomický výzkum, odhaluje, že se opravdu dá peněžně vyčíslit hodnota sexuálního štěstí.

Navzdory populárnímu názoru, že kdo má víc peněz, má i více sexu, se ukazuje, že není žádný rozdíl mezi počtem uskutečněných pohlavních styků a úrovní finančních příjmů. Celkově nejšťastnější lidé jsou ti, kteří žijí v manželství, jak ekonomové vypočítali. Trvalý vztah údajně na jeho účastníky působí tak, jako kdyby každý z nich za rok vydělal 100 000 dolarů. V případě, že se rozvádíte, vás to tak psychicky vyčerpá a sebere, že se to dá přirovnat ke ztrátě 66 000 dolarů ročně. Tyhle „ekonometrické“ výpočty potvrzují to, co psychologové již dávno vědí: Šťastní lidé mají i bohatší sexuální aktivitu.

Mnohé studie potvrzují, že lidé, kteří jsou v depresi, mají méně sexu," říká psycholog a terapeut sex Robert Hatfield z University of Cincinnati a mluvčí Společnosti pro vědecké studium sexuality. "Naopak, pokud nejste v depresi a máte z něčeho radost, stoupá pravděpodobnost, že budete souložit častěji,“ dodává.  

Sperma jako antidepresivum? Všechno je možné!

Toto tvrzení směle doplňuje i studie vydaná v časopise Journal of Sex Research, ve které vědci Georgia State University zjistili, že lidé, kteří žijí v celibátu, často doprovází špatné emoce jako vztek, frustrace, pochybnosti a dokonce i deprese. Dospěli tak k závěru, že je to výsledek "promarněné příležitosti" života bez sexu. Svůj podíl v tom hraje, světe, div se, i ejakulát. „Vypadá to, že sperma na ženy působí jako antidepresivum,“ nechává se slyšet psycholog Gordon Gallup ze State University of New York. „Naše studie jasně ukazují, že ženy, které mají nechráněný pohlavní styk, méně propadají depresím než ty, které mají stejné množství sexu s kondomem,“ říká.

Proč mít sex?

Ať už je sex chráněn nebo ne, orgasmus spustí uvolňování endorfinů, což je příčinou "dobrého pocitu" vyvolaného chemickými látkami v mozku, které zlepšují náladu a otupují bolest. Když se navíc milujete s dlouhodobým partnerem, recept na štěstí je zaručen. Podle odborníků mazlení v závazném vztahu nebo manželství poskytuje víc příležitostí k dotekům a ty už jsou samy o sobě léčivé.

A co dělá vás šťastné, dámy?
TIP Bety: Máte trápení s láskou? Byl vám nevěrný? Řešíte krizi ve vztahu? Poraďte se s naší poradkyní na lásku a vztahy Evou!







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

15 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
8 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat