Dle doporučení Světové zdravotnické organizace bychom měli denně konzumovat 35 gramů vlákniny. Naší předkové to hravě zvládli, protože základem jejich stravy byla nezpracovaná rostlinná strava. Vláknina byla z naší stravy, především z pečiva, odstraňována v posledních 50 až 100 letech.
Historicky prvním, kdo začal cíleně odstraňovat vlákninu ze stravy byl kuchař císaře Napoleona, Augustin Parbentier a dělal to proto, aby získal objemově menší chleba kaloricky hodnotnější. Vláknina totiž byla považována za balastní látku, která člověku nic nepřináší. Průměrná denní spotřeba vlákniny v naší zemi je okolo 15 gramů.
Nejlepšími zdroji vlákniny jsou ovoce a zelenina. Vhodnou alternativou pro ty, kteří nemají ve své stravě dostatek vlákniny je psyllium, což je velmi jemná vláknina, která vstřebává mnohem vice tekutin než jiné druhy vlákniny a tak pomáhá zvětšovat objem stolice a zrychlit její průchod střevy.
Jistě, není nezbytně nutné chodit na velkou každý den. Každý z nás má jiné trávení a také jiné potřeby. Ovšem vyprázdnit se každý den, mít lepší pocit a zbavit se nafouklého břicha, to určitě stojí za to.
Je dobré k celkové pohodě střev doplnit probiotika, prebiotika (inulin) a případně trávicí enzymy.
Přípravek, který obsahuje vlákninu, probiotika a prebiotika je označován jako synbiotikum. A takovým synbiotikem je doplněk stravy s názvem LEPICOL.
Užívání Lepicolu
Dospělí užívejte 1-2 čajové lžičky (5 – 10 g) rozmíchejte v menším množství vody nebo ovocné šťávy (100 ml) jednou nebo dvakrát denně a ihned vypijte. Zapijte další vodou nebo ovocnou šťávou (asi 200 ml).
Děti ½ - 1 čajovou lžičku (2,5 – 5 g) rozmíchejte v menším množství vody nebo ovocné šťávy (asi 100 ml) jednou nebo dvakrát denně a ihned podejte dítěti k vypití. Zapijte dalšími 100 ml tekutiny. Podávání Lepicolu dětem mladším 12 let by rodiče měli konzultovat s lékařem.
VÍCE INFORMACÍ NA WWW.LEPICOL.EU