Je vaše manželství toxické? 5 nejčastějších návyků v manželství

25.01.2012 | Vztahy

Objevují se ve vašem manželství hádky? Znáte takzvaně tichou domácnost? Pak je možná váš vztah toxický! Co to znamená? Že si kromě partnerského nedorozumění zakládáte i na nemoci srdce! K rozchodu i špatnému zdraví ale vůbec nemusí dojít! Stačí se vyvarovat pěti nejčastějších chyb všech manželů!

Harmonie v manželství prý znamená fyzické a psychické zdraví pro oba zúčastněné. Naproti tomu člověk, žijící v nešťastném vztahu, přichází o tyty výhody, čímž se mu může zhoršit zdravotní stav, jak popisují výzkumy. Jedna ze zahraničních studií dokonce prokázala, že pobyt v neuspokojivém manželství může být příčinou srdečního onemocnění!

Udržte se ve hře

Rodinná terapeutka Sharon Rivkin ze Santa Rosy v Kalifornii říká, že pokud je ze dne na den vztah plný stresu, bojování, nebo s partnerem sdílíte tichou domácnost, je tento stav opravdu zdraví ohrožující. „Každý pár má problémy,“ říká pro portál WebMD psycholožka Susan Heitler, která se specializuje na manželské a rodinné terapie. „Pokud nechcete mluvit o svých problémech, manželské napětí a vzdálenost mezi vámi bude jen růst.“ Podle ní lidé, kteří vyrůstali v rodinách, která je dostatečně informovala o problémech, mluví jazykem spolupráce přirozeně. Ti druzí potřebují komunikovat o obtížích bezpečným způsobem. Proto Heitler sestavila pět nejčastějších špatných návyků manželství spolu s tipy, jak na nich pracovat. (Jsou fakt jednoduché. Pochopí je nemluvka i natvrdlík.)

1. špatný návyk: Nemluvíte

Silné a milující manželství je o komunikačních dovednostech. Pokud je nemáte, pomůže vám manželský poradce, i když ne všichni z nich učí to, jak se efektivně vyjadřovat. Proto pozor na výběr „rodinného poradce“.

2. špatný návyk: Neposloucháte

Každý chce, aby ho druhý poslouchal, ale partneři v neklidném manželství se často navzájem nevyslyší,“ říká Sharon Rivkin a radí, aby se on i ona dohodli na vzájemném naslouchání se na tři až pět minut bez přerušení. „Když konečně začnete poslouchat to, co je vám sdělováno, získáte nový pohled na svého partnera,“ vysvětluje terapeutka.

3. špatný návyk: Obviňujete jeden druhého

Každé dlouhodobé partnerství si střádá do černé skříňky několik měsíců i let staré křivdy a bolístky, nevyřešené situace, argumenty, otázky. Zlost nebo rozpaky se hromadí. Jednoho dne může pohár trpělivosti přetéct a lidé často obviňují partnera z chyb i dávno minulých, protože se bojí převzít odpovědnost za své jednání. Podle Rivkin je to možná proto, že jsou s rozumem v koncích. Její rada zní: „Snažte se najít hlavní jádro problému. Jestli s tím máte potíže, zeptejte se sami sebe, co nebo kdo ve vás vyvolává bojovnou náladu. Jakmile pochopíte, co je příčinou hádek, můžete změnit své vzorce, změnit své chování.

4. návyk: Berete se jako samozřejmost

Jeden z nejčastějších problémů nemocného manželství je, že se s vaším partnerem berete jako samozřejmost a stáváte se méně citliví pro potřeby toho druhého,“ apeluje Rivkin.
V praxi to vypadá tak, že váš partner už možná neříká ahoj, když přijde domů z práce. Možná taky neocení, když mu uvaříte k večeři jeho oblíbené jídlo. Co s tím? „My všichni potřebujeme ocenění a lásku," podotýká rodinná terapeutka. „Bez toho se člověk začne cítit osamělý, nedoceněný a zanedbaný.“ Proto doporučuje jít příkladem, oceňovat manžela za snahu nebo vstřícnost malým dárkem nebo upřímným poděkování a investovat čas do plánování volného času. Nevzdávejte se volby udělat první krok a dynamicky bouchněte do stolu! Nepomáhá to? Tak se hlavně nedopouštějte další chyby.

5. špatný návyk: Vzdáváte se příliš brzy

Neváhejte požádat o odbornou pomoc s vaším vztahem, a to zejména, pokud jste se pokusili zlepšit své manželství na vlastní pěst. Dejte ale výsledkům čas! Neočekávejte rozřešení situace hned první den. Sharon Rivkin upozorňuje, že vlastní snažení nebo práce s psychoterapeutem by měla trvat nejméně tři měsíce! Za tu dobu pokrok určitě uděláte. „I jedna malá změna může být obrovským přínosem," uzavírá terapeutka.
Jeden aby měl na manželství kompas…

A co vy? Dopouštíte se v manželství podobných chyb?
TIP Bety: Máte trápení s láskou? Byl vám nevěrný? Řešíte krizi ve vztahu? Poraďte se s naší poradkyní na lásku a vztahy Evou!







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:27
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:12
23 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:01

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat