Prostreno.cz

Chci zhubnout: Mám jíst 3krát, nebo 5krát za den?

Věděli jste, že chuť hýbat se má na svědomí hormon, který obézním lidem chybí? Víte, jak se zbavit návalů hladu či jaká strava podporuje regeneraci vašeho těla? Pokud vás trápí i pár kil navíc a rádi byste se jich definitivně zbavili, zapomeňte na diety a prostředky nabízející rychlé řešení - nemají trvalý efekt, a dokonce mohou uškodit vašemu zdraví. Odbornice na zdravou výživu Kateřina Grich radí, jak nastartovat zdravé hubnutí pomocí programu pro úpravu metabolismu.

Jíst 3krát, nebo 5krát za den?

Jedním z nejzákladnějších a současně nejdůležitějších pravidel správného životního stylu je dodržování pravidelnosti ve stravování. To znamená jíst třikrát denně s minimálně pětihodinovou pauzou mezi jídly. „Během pětihodinovém pauzy mezi jídly a také během noční pauzy klesá hladina inzulinu tak, že je možné efektivně spálit tuky. U častého jedení v kratších intervalech zůstává hladina inzulinu zvýšená a organismus nedokáže tuky spálit, naopak je ukládá. Kromě toho neustále zvýšená hladina inzulinu blokuje produkci více hormonů, které chrání tělo např. před záněty, ale také před stárnutím," vysvětluje Katarína Grich.

Začněte bílkovinou

Každé jídlo začněte jedním až dvěma kousky bílkoviny. „Když do žaludku přijde bílkovina jako první, produkuje slinivka břišní hormon glukagon související s trávením bílkovin," říká Katarína Grich a pokračuje: „tento hormon je protipólem hormonu inzulinu, čímž se brzdí jeho produkce. Nastartuje se tak spalování tuků a obávané návaly hladu se nekonají." Pravidla programu úpravy metabolismu dále doporučují konzumovat jen jeden druh bílkoviny na porci (např. sýr, luštěniny či ryby). Důvodem pro zavedení tohoto pravidla je riziko, které vzniká při kombinaci různých bílkovin najednou, což vede k překyselení. Překyselený organismus má tendenci ke vzniku zánětů a také hůře odbourává tuky než organismus s vyrovnanou acidobazické rovnováhy.

Zajímejte se o potraviny, které konzumujete

Strava rovná se přípravek. Vše, co pochází z přírody, má v původním stavu (ne upravené průmyslově) příznivý účinek na náš organismus. Pokud se rovnováha mezi tím, co organismus potřebuje a co mu dodáváme, naruší, bude narušen i chod celého metabolismu. Tuky mají v dnešní době neprávem špatnou pověst. „Nejen množství, ale ani druh tuků nemá souvislost s narůstající hmotností obyvatelstva. Tyto informace vyrážejí dech dokonce i výživáři," říká Katarína Grich. Tuky v přirozené formě v mase, sýrech či másle nejsou škodlivé a patří do našeho jídelníčku.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Omeleta se sýrem

(8 hlasů)

Omeleta s brokolicí

(26 hlasů)

Vejce benedikt

(2 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat