Nemůžete zhubnout? Viníkem je stres, který blokuje odbourávání tuků

Proč nemůžou lidé žijící v neustálém stresu zhubnout, ani když jedí zdravě a snaží se sportovat? Jednoduše proto, že stres produkuje bílkoviny, které tělu odbourávat tuky nedovolují. Stres neboli zátěž je pro základní obranné mechanismy těla varováním, aby se připravilo na strádání a tudíž vyloučí do krve bílkoviny, které zablokují zbavování se energetických zásob, jež můžou sloužit pro případ absolutní krize.

Podle vědců z Floridy stres produkuje bílkoviny ze skupiny betatrofinů, které brání odbourávání tuků. Jejich přítomnost v buňkách nedovolí započetí chemické reakce, která štěpí složité mastné kyseliny na jednodušší glyceridy. Stresovaný člověk plný betatrofinů tak nehubne, i když drží dietu a cvičí.

„Stres způsobuje to, že v těle hromadíme více tuku nebo přinejmenším zpomaluje metabolismus a brání odbourávání tuků. To je další důvod, proč je důležité vyřešit stresující životní situace a zvolit vyvážený život,“ tvrdí profesor Li-Jun Yang z University of Florida.

Betatrofin byl před lety navržen jako lék na diabetes. Soudilo se, že může produkovat beta buňky slinivky, které tvoří inzulín. Jenže tahle domněnka se neprokázala. Místo toho vyšlo najevo, že betatrofiny brzdí odbourávání tuků a že jich v těle přibývá, když je člověk ve stresu. Betatrofin potlačuje činnost tukové triglycerid lipázy, enzymu, který štěpí tuky uložené v těle.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:40
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:00

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat